Frequente consumptie pinda’s kan risico op verspreiding van kanker vergroten

Een studie door onderzoekers van de Universiteit van Liverpool heeft nieuwe factoren geïdentificeerd die gepaard gaan met eerdere bevindingen dat frequente consumptie van pinda’s door kankerpatiënten het risico op verspreiding van kanker zou kunnen vergroten.

De studie, gepubliceerd in Carcinogenesis, toont aan dat Peanut-agglutinine (PNA) – een koolhydraatbindend eiwit dat snel in de bloedsomloop terechtkomt nadat pinda’s zijn gegeten – interageert met bloedvatwandcellen (endotheelcellen) om moleculen te produceren die cytokines worden genoemd.

De cytokinen in kwestie, IL-6 en MCP-1, zijn bekende promotors van kankermetastase. De verhoogde cytokineproductie zorgt ervoor dat andere endotheelcellen meer celoppervlakadhesiemoleculen tot expressie brengen, waardoor ze aantrekkelijker worden voor de circulerende tumorcellen en dus mogelijk metastase bevorderen.

In een eerdere studie rapporteerden de corresponderende auteur professor Lu-Gang Yu en collega’s dat circulerend PNA zich bindt aan een speciale suikerketen, die voornamelijk voorkomt op precancereuze en kankercellen, en interageert met een groter eiwit dat tot expressie wordt gebracht op het oppervlak van tumorcellen in de bloedbaan.

Deze interactie veroorzaakt veranderingen in het grotere eiwit, waardoor onderliggende adhesiemoleculen op het oppervlak van de kankercel worden blootgesteld, waardoor de kankercellen plakkeriger worden en zich gemakkelijker aan de bloedvaten kunnen hechten. Het zorgt er ook voor dat de kankercellen kleine klontjes vormen die de overleving van kankercellen in de bloedsomloop van het lichaam verlengen. Veel epitheliale kankers verspreiden zich naar de andere organen door door de bloedbaan te reizen.

Professor Lugang Yu zei: “Hoewel verder onderzoek en onderzoek nog steeds nodig zijn, suggereren deze studies dat zeer frequente consumptie van pinda’s door kankerpatiënten het risico op uitgezaaide verspreiding zou kunnen vergroten.

“Het is echter geruststellend dat een groot Amerikaans onderzoek geen significante invloed van pindaconsumptie op kankersterfte heeft gemeld. In een ander onderzoek werd gemeld dat de consumptie van pinda’s geen significant effect had op de prognose bij mannen met vastgestelde prostaatkanker. In onze vorige studie met gezonde vrijwilligers werden substantiële PNA-concentraties in het bloed slechts tijdelijk gezien een uur of zo na consumptie van een grote dosis (250 g) pinda’s, dus het kan zijn dat ‘normale’ pinda-consumptie die lagere PNA-concentraties oplevert onschadelijk is.

“Desalniettemin blijft de mogelijkheid bestaan ​​dat circulerend PNA, althans bij de relatief hoge niveaus gevonden kort na een grote “dosis” pinda’s, een significant biologisch effect zou kunnen hebben op tumorcellen die op dat moment circuleren, met een potentieel voor verhoogd risico op metastase . Zware of zeer frequente pindaconsumptie kan daarom beter vermeden worden door kankerpatiënten.”

Links

https://academic.oup.com/carcin/advance-article-abstract/doi/10.1093/carcin/bgab059/6315265?redirectedFrom=fulltext

https://www.liverpool.ac.uk

https://www.liverpool.ac.uk/systems-molecular-and-integrative-biology/staff/lu-gang-yu/