Lichamelijke activiteit zet hersenen in actie bij depressie

Lichamelijke activiteit doet de hersenen goed. Het bevordert bijvoorbeeld zijn vermogen om te veranderen en aan te passen.

Het dubbele gunstige effect van fysieke activiteit bij depressie wordt bevestigd door een onderzoek aan de universiteitskliniek voor psychiatrie en psychotherapie aan de Ruhr-Universität Bochum (RUB) op de campus Ostwestfalen-Lippe: fysieke activiteit vermindert niet alleen depressieve symptomen. Het verhoogt ook het vermogen van de hersenen om te veranderen, wat nodig is voor aanpassings- en leerprocessen. “De resultaten laten zien hoe belangrijk ogenschijnlijk eenvoudige dingen zoals fysieke activiteit zijn bij het behandelen en voorkomen van ziekten zoals depressie”, zegt onderzoeksleider universitair hoofddocent dr. Karin Rosenkranz. De studie is op 9 juni 2021 gepubliceerd in het tijdschrift Frontiers in Psychiatry.

Mensen met een depressie trekken zich vaak terug en zijn lichamelijk inactief. Om het effect van fysieke activiteit te onderzoeken, nam de werkgroep van Karin Rosenkranz 41 mensen in dienst die in het ziekenhuis onder behandeling waren voor het onderzoek. De deelnemers werden elk toegewezen aan een van de twee groepen, waarvan er één een trainingsprogramma van drie weken voltooide. Het programma, ontwikkeld door het sportwetenschappelijke team van de Universiteit van Bielefeld onder leiding van professor Thomas Schack, was gevarieerd, bevatte leuke elementen en had niet de vorm van een wedstrijd of test, maar vereiste teamwork van de deelnemers. “Dit bevorderde specifiek de motivatie en sociale saamhorigheid, terwijl het de angst voor uitdagingen en negatieve ervaringen met fysieke activiteit wegnam – zoals gymlessen op school”, legt Karin Rosenkranz uit. De andere groep nam deel aan een controleprogramma zonder lichamelijke activiteit.

Het onderzoeksteam stelde de ernst van de depressieve symptomen vast, zoals verlies van drive en interesse, gebrek aan motivatie en negatieve gevoelens, zowel voor als na het programma. Het vermogen van de hersenen om te veranderen, bekend als neuroplasticiteit, werd ook gemeten. Het kan extern worden bepaald met behulp van transcraniële magnetische stimulatie. “Het vermogen om te veranderen is belangrijk voor alle leer- en aanpassingsprocessen van de hersenen”, legt Karin Rosenkranz uit.

De resultaten laten zien dat het vermogen van de hersenen om te veranderen lager is bij mensen met een depressie dan bij gezonde mensen. Door het programma met fysieke activiteit te volgen, nam dit vermogen om te veranderen aanzienlijk toe en bereikte het dezelfde waarden als gezonde mensen. Tegelijkertijd namen de depressieve symptomen in de groep af. “Hoe meer het vermogen om te veranderen toenam, hoe duidelijker de klinische symptomen afnamen”, vat Karin Rosenkranz samen. Deze veranderingen waren niet zo uitgesproken in de groep die deelnam aan het controleprogramma. “Hieruit blijkt dat fysieke activiteit effect heeft op symptomen en het vermogen van de hersenen om te veranderen. We kunnen op basis van deze gegevens niet zeggen in hoeverre de verandering in symptomen en het vermogen van de hersenen om te veranderen causaal met elkaar verbonden zijn”, zegt de arts, verwijzend naar de beperkingen. “Het is bekend dat fysieke activiteit de hersenen goed doet, omdat het bijvoorbeeld de vorming van neuronverbindingen bevordert. Dat zou hier zeker ook een rol kunnen spelen.”

Links

https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fpsyt.2021.660642/full

https://www.rub.de/

https://www.uni-muenster.de/OCCMuenster/members/karin-rosenkranz.html