Neonicotinoïden insecticides in elke hoeveelheid schadelijk

Een nieuwe studie van UC Riverside, gepubliceerd in het tijdschrift Proceedings van de Royal Society B: Biological Sciences, toont aan dat een type insecticide gemaakt voor commerciële kwekerijen, schadelijk is voor een typische bij, zelfs als het ruim onder de voorgeschreven dosis wordt toegepast.

Chemisch vergelijkbaar met nicotine, zijn neonicotinoïden insecticiden die beschermen tegen plantenetende insecten zoals bladluizen, maar die nuttige insecten, zoals bijen, ernstig schaden. Ze worden veel gebruikt door commerciële telers.

Veel onderzoek heeft zich gericht op het gebruik ervan in voedselgewassen zoals canola, waarin ze meestal in lage doses worden toegepast. Deze studie is echter één van de weinige die de toepassing van neonicotinoïden in sierplanten in potten onderzoekt, die krachtigere, acute bronnen van blootstelling voor bijen kunnen zijn.

“Neonicotinoïden worden vaak gebruikt op voedselgewassen als zaadbehandeling”, legt UCR-entomoloog Jacob Cecala uit. “Maar om esthetische redenen worden ze meestal in grotere hoeveelheden toegepast op sierplanten. De effecten zijn dodelijk, hoeveel water de planten ook krijgen.”

Cecala zei verrast te zijn door dit resultaat, aangezien neonicotinoïden in water oplosbaar zijn. Toen hij de studie begon, nam hij aan dat meer water de hoeveelheid schade die ze de bijen aanrichten zou verminderen. De onderzoekers waren ook benieuwd of meer water geven de bijen ten goede zou komen ondanks blootstelling aan insecticiden door de hoeveelheid of kwaliteit van de nectar die door de planten wordt aangeboden, te verhogen.

Om deze aannames te testen, kweekten de onderzoekers bijen op bloeiende inheemse planten in potten die veel of weinig water kregen. Planten werden geselecteerd op basis van hun populariteit bij kwekerijen, droogtetolerantie om zelfs zonder veel water te bloeien en hun aantrekkelijkheid voor bijen. Bovendien werd de helft van de planten behandeld met het insecticide.

Hoewel meer water de potentie van het pesticide in de nectar van de bloemen verminderde, werden de negatieve effecten op bijen nog steeds waargenomen. “We zagen een afname van 90% in de reproductie van de bijen met zowel hoge als lage irrigatieniveaus,” zei Cecala.

Deze studie is ook één van de weinige die de effecten van neonicotinoïden via sierplanten op solitaire bijen onderzocht, die meer dan 90% van de inheemse bijensoorten in Noord-Amerika uitmaken, en een nog hoger percentage in Californië.