Fietsen naar het werk? Je leeft misschien langer

Mensen die naar hun werk fietsen lopen een lager risico op overlijden, zo blijkt uit een Nieuw-Zeelandse studie.

De studie, door onderzoekers van de Universiteit van Otago, Wellington, de Universiteit van Melbourne en de Universiteit van Auckland, is zojuist gepubliceerd in het International Journal of Epidemiology.

Hoofdonderzoeker dr. Caroline Shaw, van het ministerie van volksgezondheid van de Universiteit van Otago, Wellington, zegt dat mensen die naar het werk fietsten, 13% minder sterfte hadden tijdens het onderzoek, waarschijnlijk als gevolg van de gezondheidsvoordelen van lichamelijke activiteit. Er was geen vermindering van sterfte voor degenen die liepen of met het openbaar vervoer naar hun werk gingen.

De onderzoekers gebruikten gegevens uit de New Zealand Census-Mortality Study, die de volkstelling- en sterftecijfers koppelt, om vervolgonderzoek van de bevolking te doen gedurende drie tot vijf jaar na de tellingen van 1996, 2001 en 2006, toen aan de respondenten werd gevraagd: ‘Aan X-datum (dag van de telling), wat was de belangrijkste manier waarop u naar uw werk reisde, dat wil zeggen degene die u voor de grootste afstand gebruikte? ‘

Dr. Shaw zegt dat de studie, die gegevens van 3,5 miljoen Nieuw-Zeelanders analyseerde, een van de grootste cohortstudies ooit is om de associatie tussen de manier van reizen naar het werk en sterftecijfers te onderzoeken.

“We hebben 80 procent van de bevolking in de werkende leeftijd van 15 jaar bestudeerd, dus het is zeer representatief.”

Dr. Shaw zegt dat het vergroten van ‘actief vervoer’ wordt gepromoot als een manier om gezondheids- en milieuproblemen aan te pakken, maar de associatie tussen verschillende vervoerswijzen, zoals fietsen, wandelen en openbaar vervoer, en gezondheidsresultaten is onduidelijk gebleven.

Uit het onderzoek bleek dat meer dan 80 procent van de mensen in Nieuw-Zeeland op de dag van de telling met de auto naar het werk reisde, met slechts vijf procent wandelen en drie procent fietsen.

“Er waren geslachtsverschillen in de manier van reizen naar het werk, waarbij twee procent van de vrouwen fietste vergeleken met vier procent van de mannen, maar meer vrouwen liepen of jogden (zeven procent), vergeleken met mannen (vijf procent). Een hogere aandeel van de jongere mensen fietste, liep of nam het openbaar vervoer in vergelijking met ouderen. ”

Dr. Shaw zegt dat de volkstellinggegevens geen details gaven over de fysieke intensiteit van het woon-werkverkeer, dus degenen die in de binnenstad woonden en 200 meter naar hun werk liepen, bevonden zich in dezelfde categorie als degenen die 30 minuten stevig een heuvel op en af ​​liepen om naar en van het werk gaan.

“We zagen geen toename van het aantal verkeersdoden als gevolg van wandelen en fietsen, hoewel het transportsysteem van Nieuw-Zeeland ten tijde van deze studies zwaar door auto’s werd gedomineerd en wegen zelden rekening hielden voor voetgangers en fietsers.”

Persbericht Universiteit van Otago