Ultrafijnstof (PM1) kan het risico op hart- en vaatziekten vergroten

Naast schadelijke gassen zoals koolmonoxide, bevat luchtvervuiling kleine deeltjes die zijn gekoppeld aan gezondheidsproblemen, waaronder hart- en vaatziekten en astma. De meeste studies hebben de potentiële gezondheidseffecten van grotere deeltjes (PM) geanalyseerd, zoals deeltjes met een diameter kleiner dan 2,5 μm (PM2,5).

Nu rapporteren onderzoekers in Environmental Science & Technology Letters dat deeltjes met diameters kleiner dan 1 μm (PM1) nog sterker gecorreleerd zijn met hart- en vaatziekten.

Om luchtvervuiling beter te begrijpen, werd onlangs een landelijke PM1-monitoringcampagne in China uitgevoerd. Zhaomin Dong, Maigeng Zhou en collega’s analyseerden de gegevens, afkomstig uit 65 Chinese steden, om te bepalen of PM1-blootstelling gecorreleerd was met het aantal niet-toevallige sterfgevallen in elke stad gedurende dezelfde periode.

Zij ontdekten dat voor elke toename van 10 μg / m3 in PM1 er een 0,29% hoger risico op hart- en vaatziekten was, dat 21% hoger was dan het risico met betrekking tot PM2,5 (0,24%). De fijnere PM1 kan gemakkelijker neerslaan in de longen en circulatie dan grotere deeltjes, wat de verhoogde gezondheidsrisico’s zou kunnen verklaren, zeggen de onderzoekers.