Factoren in kindertijd en gezondheid botten op volwassen leeftijd

In een recent onderzoek was borstvoeding tijdens de kindertijd geassocieerd met een lager risico op fracturen van de onderste ledematen wanneer kinderen de volwassen leeftijd bereikten, terwijl roken door de moeder geassocieerd was met een hoger risico op fracturen van de bovenste ledematen. De bevindingen worden gepubliceerd in Journal of Bone and Mineral Research.

Voor de studie werden 201 deelnemers gevolgd vanaf de kindertijd tot 25 jaar oud. Hoewel de effecten van borstvoeding en roken op de gezondheid van de botten op jonge volwassen leeftijd significant waren, waren er geen waargenomen effecten van geboortegewicht.

De bevindingen suggereren dat blootstellingen tijdens de ontwikkeling van de foetus en het vroege leven effecten kunnen hebben op de botgezondheid op volwassen leeftijd.

“Deze studie bevestigt de opvatting dat gezonde botten beginnen in de baarmoeder en de vroege kinderjaren, wat suggereert dat de preventie van osteoporose zo vroeg mogelijk moet beginnen”, zegt senior auteur Graeme Jones, PhD, MD, van de University of Tasmania, in Australië.