Bacteriën in de eerste ontlasting van zuigelingen kunnen wijzen op risico obesitas

Meconium – de vroegste ontlasting van een baby – is samengesteld uit materialen die worden ingenomen tijdens de tijd dat de baby in de baarmoeder doorbrengt. Een nieuwe studie gepubliceerd in Pediatric Obesity ontdekte dat de soorten normale bacteriën die in het meconium worden aangetroffen, de waarschijnlijkheid van een kind kunnen voorspellen om later obesitas te ontwikkelen.

In de studie van 212 pasgeborenen verschilden kinderen die op 3-jarige leeftijd overgewicht hadden in hun bacteriële samenstelling van meconium van die met normaal gewicht, met een hoger aandeel bacteriën in de bacteriebacteriën (29% versus 15%).

Het concept van foetaal microbioom is controversieel en het kolonisatieproces na de geboorte is beter begrepen dan de mogelijke foetale kolonisatie; er zijn echter veel prenatale factoren die van invloed zijn op de microbiële samenstelling van de eerste ontlasting van de baby, zoals het gebruik van antibiotica door de moeder tijdens de zwangerschap en de biodiversiteit van de thuisomgeving tijdens de zwangerschap “, zegt de corresponderende auteur Katja Korpela, MD, van de Universiteit van Oulu, in Finland.

“Het is zeer interessant dat het microbioom dat voor de geboorte is gevormd mogelijk verband houdt met de latere gewichtstoestand van een kind.”