Etiket dat lichamelijke inspanning ter compensatie noemt helpt bij gezondere keuze

Etikettering van eten en drinken met de hoeveelheid en het type fysieke activiteit die nodig is om de calorieën erin te verbranden, kan een effectievere manier zijn om mensen aan te moedigen ‘gezondere’ voedingskeuzes te maken, blijkt uit onderzoek van de Loughborough University.

Etikettering van fysieke calorie-equivalente calorieën (PACE) is bedoeld om aan te geven hoeveel minuten of mijlen fysieke activiteit nodig zijn om de calorieën in een bepaald voedsel of drankje te verbranden.Bijvoorbeeld, het eten van 230 calorieën in een kleine reep chocola zou ongeveer 46 minuten lopen of 23 minuten hardlopen vergen om deze calorieën te verbranden.Het onderzoeksteam, geleid door professor Daley van Loughborough met collega’s van de universiteiten van East Anglia en Birmingham, heeft berekend dat als PACE-etikettering op grote schaal wordt toegepast, dit gemiddeld 200 calorieën per persoon per dag kan afscheren.

Gezien het feit dat het huidige systeem van voedseletikettering door calorieën en voedingsstoffen slecht wordt begrepen, en er weinig bewijs is dat het voedselconsumptie verandert of aankoopbeslissingen, is het misschien de moeite waard om te proberen, suggereren ze.

De Britse Royal Society for Public Health heeft al opgeroepen tot PACE-etikettering om het huidige systeem voor voedseletikettering te vervangen, maar tot op heden is er weinig krachtig bewijs om dit standpunt te ondersteunen.

Het projectteam onderzocht onderzoeksdatabases en andere relevante online bronnen voor studies waarin PACE-etikettering werd vergeleken met andere soorten voedseletikettering of geen enkele op mogelijke impact op de selectie, aankoop of consumptie van voedsel- en drankproducten (exclusief alcohol).

Ze vonden 15 relevante gerandomiseerde gecontroleerde studies en bundelden de gegevens van 14 van hen. De resultaten toonden aan dat wanneer PACE-etikettering werd weergegeven op voedsel- en drankitems en op menu’s, gemiddeld aanzienlijk minder calorieën – ongeveer 65 minder per maaltijd – werden geselecteerd.

PACE-etikettering werd ook geassocieerd met de consumptie van ongeveer 80 tot 100 minder calorieën dan geen voedseletikettering en andere soorten etikettering.

Op basis van de bevindingen uit de review en de gemiddelde consumptie van drie maaltijden per dag plus twee snacks, suggereren de onderzoekers dat PACE-etikettering mogelijk ongeveer 200 calorieën per dag kan innemen.

Maar ze waarschuwen dat het aantal opgenomen studies klein was, en het ontwerp van elke studie varieerde. De meeste werden niet uitgevoerd in echte situaties, zoals restaurants en supermarkten.

Desalniettemin suggereren ze dat PACE-etikettering veelbelovend is in het verminderen van het aantal calorieën dat in menu’s is geselecteerd, evenals het aantal verbruikte calorieën.

Professor Daley zei: “Het bewijs toont aan dat zelfs een relatief kleine vermindering van de dagelijkse calorie-inname (100 calorieën) in combinatie met een aanhoudende toename van lichamelijke activiteit waarschijnlijk goed is voor de gezondheid en zou kunnen helpen obesitas op bevolkingsniveau te verminderen. PACE-labeling kan mensen helpen dit te bereiken.

“Het is een eenvoudige strategie die door fabrikanten gemakkelijk kan worden opgenomen in verpakkingen voor eten / drinken, prijskaartjes in schappen in supermarkten en / of in menu’s in restaurants / fastfoodrestaurants.

“Volksgezondheidsinstanties willen misschien de mogelijkheid overwegen om beleidsmaatregelen op te nemen als een strategie die bijdraagt ​​tot de preventie en behandeling van obesitas en aanverwante ziekten.”