Een vroege wei-proteïne snack zorgt voor verhoging bloedsuikergehalte

Het ‘s nachts consumeren van proteïnen verhoogt het bloedsuikergehalte in de ochtend bij gezonde mensen, volgens nieuw onderzoek dat deze week gepresenteerd werd tijdens de Physiological Society’s early career conferentie, genaamd Future Physiology 2020.

Verhoogde bloedsuikergehaltes na het eten kan zorgen voor gezondheidsproblemen, zoals diabetes, hartziekten en obesitas. Eerder onderzoek toonde aan dat een snack een paar uur voor de maaltijd het bloedsuikergehalte op peil kan houden, wat gedeeltelijk kan verklaren waarom het eerste wat we eten (ontbijt) de bloedsuikers kunnen verhogen, meer dan bij andere, latere maaltijden.

Bij dit onderzoek werd gekeken of bij het ‘s nachts eten van wat proteïnen bij het wakker worden hielp bij het verlagen van de bloedsuikers de volgende ochtend. Verrassend genoeg bleek dat de bloedsuiker respons op ontbijten hoger was als de deelnemers proteinen hadden gegeten ipv gewoon water drinken om 04:00 uur.

Deze onverwachte uitkomst kan belangrijk zijn voor mensen die de controle over hun bloedsuikergehaltes willen verbeteren.

Een verklaring voor dit resultaat is dat het lichaam niet veel voeding verwacht of nodig heeft tijdens de nacht en daarom wordt de proteïne zelf omgezet in suiker. Dit kan als gevolg hebben dat het lichaam al meer beschikbare koolhydraten heeft bij het wakker worden, zodat de energie van het ontbijt minder gemakkelijk gebruikt of opgeslagen kan worden, dus verzamelt het meer in het bloed.

De onderzoekers van de universiteit van Bath bestudeerden vijftien gezonde, jonge mannen en vrouwen (8 vrouwen en 7 mannen). De deelnemers werden om 04:00 wakker gemaakt om 300ml van een wateroplossing te drinken, met of zonder 63 gram wei-proteinen.

Daarna gingen ze weer slapen en kregen om 09:00 uur een standaardhoeveelheid havermoutpap, waarna 2 uur later bloedmonsters genomen werden om de bloedglucose respons te checken.

Ongeveer een week later keerden de deelnemers vervolgens terug naar het lab om hetzelfde te herhalen, maar kregen de andere drank om 04:00, zodat de glucose respons vergeleken kon worden met hetzelfde ontbijt bij dezelfde persoon en om de effecten te bekijken van de nachtelijke proteïnen.

Eleanor Smith, die de uitkomsten presenteerde, zegt: “Toekomstig onderzoek zal gedaan worden of dit ook geldt voor oudere mensen met overgewicht die meestal meer problemen hebben met het reguleren van hun bloedsuikergehaltes. Het zou ook interessant zijn om te weten tot op welke hoogte onze uitkomsten het gevolg zijn van het eten op een ongebruikelijk tijdstip of het soort geconsumeerde proteïne.”

Vertaling: Ellen Lam