Relatie stresshormoon en hogere bloedsuikerspiegel bij diabetes type 2

De studie, online gepubliceerd in het tijdschrift Psychoneuroendocrinology, documenteert een duidelijk verband tussen het stresshormoon cortisol en hogere bloedsuikerspiegel bij mensen met diabetes type 2.

Een nieuwe studie door onderzoekers van The Ohio State University Wexner Medical Center en het Ohio State University College of Medicine toont een duidelijk verband aan tussen het stresshormoon cortisol en hogere bloedsuikerspiegel niveaus bij mensen met diabetes type 2.  De studie werd online gepubliceerd in het tijdschrift Psychoneuroendocrinology.

“Bij gezonde mensen fluctueert cortisol de hele dag op natuurlijke wijze, ‘s morgens klimmen en’ s avonds dalen”, zei Dr. Joshua J. Joseph, endocrinoloog en onderzoeker bij The Ohio State Wexner Medical Centrum voor Diabetes en Metabolisme, dat het onderzoek leidde. “Maar bij deelnemers met diabetes type 2 waren de cortisol profielen gedurende de dag vlakker en de glucosespiegels hoger.”

Eerder onderzoek heeft aangetoond dat stress en depressie twee van de belangrijkste oorzaken van een vlakker cortisol profiel. Deze aanhoudende niveaus van cortisol maakt het veel moeilijker om de bloedsuikerspiegel onder controle te houden en de ziekte te beheren, daarom is het zo belangrijk voor mensen met diabetes type 2 om manieren te vinden om stress te verminderen.

‘We zijn een nieuwe proef begonnen om te onderzoeken of mindfulness praktijken het bloedsuiker niveau bij mensen met diabetes type 2 kunnen doen dalen,” zei Joseph,  assistent hoogleraar aan het College of Medicine. ‘Maar dit is niet de enige effectieve vorm van stressverlichting. Het is belangrijk om iets te vinden dat men leuk vindt en onderdeel uitmaakt van de dagelijkse routine. ”

De relatie van cortisol met glucosespiegels werd alleen waargenomen bij mensen met diabetes. Dr. Joseph en zijn team geloven echter dat het stress hormoon waarschijnlijk een belangrijke rol speelt bij diabetes preventie en zij gaan door met het onderzoeken van het verband tussen cortisol en de ontwikkeling van diabetes en hart- en vaatziekten.

Volgens het Centrum voor Ziektecontrole en Preventie hebben meer dan 30 miljoen Amerikanen diabetes type 2, . Bij diabetes type 2 gebruikt het

lichaam insuline niet goed. Sommige mensen kunnen hun bloedsuiker niveaus beheren door gezond eten en sporten, terwijl anderen medicatie of insuline nodig hebben.

‘De meeste mensen met diabetes type 2 kennen het belang van regelmatig sporten, gezond eten en voldoende rust. Maar stress verlichting is een cruciaal en vaak vergeten onderdeel van diabetes management,” zei Joseph.  “Of het nu een yogales is, een wandeling of het lezen van een boek, het is belangrijk om manieren te vinden om stressniveaus te verlagen voor de algehele gezondheid van iedereen maar vooral voor mensen met diabetes type 2.”

Vertaling persbericht Andre Teirlinck