Een avocado per dag houdt je darmflora gelukkig

Het eten van avocado als onderdeel van uw dagelijkse voeding kan de darmgezondheid helpen verbeteren, blijkt uit een nieuwe studie van de Universiteit van Illinois. Avocado’s zijn een gezond voedingsmiddel dat rijk is aan voedingsvezels en enkelvoudig onverzadigde vetten. Het was echter niet duidelijk hoe avocado’s de microben in het maagdarmstelsel of de ‘darm’ beïnvloeden.

“We weten dat het eten van avocado’s je een verzadigd gevoel geeft en de cholesterolconcentratie in het bloed verlaagt, maar we wisten niet hoe het de darmmicroben en de metabolieten die de microben produceren, beïnvloedt”, zegt Sharon Thompson, afgestudeerd student in de afdeling voedingswetenschappen aan de U of Ik en hoofdauteur van het papier, gepubliceerd in de Journal of Nutrition.

De onderzoekers ontdekten dat mensen die elke dag avocado aten als onderdeel van een maaltijd, meer darmmicroben hadden die vezels afbreken en metabolieten produceren die de darmgezondheid ondersteunen. Ze hadden ook een grotere microbiële diversiteit in vergelijking met mensen die de avocadomaaltijden in het onderzoek niet kregen.

“Microbiële metabolieten zijn verbindingen die de microben produceren en die de gezondheid beïnvloeden”, zegt Thompson. “De consumptie van avocado’s verminderde galzuren en verhoogde vetzuren met een korte keten. Deze veranderingen correleren met gunstige gezondheidsresultaten.”

De studie omvatte 163 volwassenen tussen 25 en 45 jaar met overgewicht of obesitas – gedefinieerd als een BMI van minstens 25 kg / m2 – maar verder gezond. Ze kregen één maaltijd per dag om te consumeren als vervanging voor ontbijt, lunch of diner. De ene groep at bij elke maaltijd een avocado, terwijl de controlegroep een vergelijkbare maaltijd at maar zonder de avocado. De deelnemers verstrekten bloed-, urine- en ontlastingsmonsters gedurende het 12 weken durende onderzoek. Ze rapporteerden ook hoeveel van de verstrekte maaltijden ze aten en noteerden elke vier weken alles wat ze aten.

Terwijl ander onderzoek naar avocadoconsumptie zich concentreerde op gewichtsverlies, werd deelnemers aan dit onderzoek niet geadviseerd om wat ze aten te beperken of te veranderen. In plaats daarvan consumeerden ze hun normale dieet, met uitzondering van het vervangen van één maaltijd per dag door de maaltijd die de onderzoekers gaven.

Het doel van deze studie was om de effecten van avocadoconsumptie op de gastro-intestinale microbiota te onderzoeken, zegt Hannah Holscher, assistent-professor voeding bij de afdeling Food Science and Human Nutrition bij U of I en senior auteur van de studie.

“Ons doel was om de hypothese te testen dat de vetten en vezels in avocado’s een positieve invloed hebben op de darmmicrobiota. We wilden ook de relaties tussen darmmicroben en gezondheidsresultaten onderzoeken”, zegt Holscher.

Avocado’s zijn rijk aan vet; De onderzoekers ontdekten echter dat terwijl de avocadogroep iets meer calorieën consumeerde dan de controlegroep, er iets meer vet werd uitgescheiden in hun ontlasting.

“Een grotere vetuitscheiding betekent dat de deelnemers aan het onderzoek minder energie absorbeerden uit het voedsel dat ze aten. Dit kwam waarschijnlijk door een afname van galzuren, dit zijn moleculen die ons spijsverteringssysteem afscheidt en die ons in staat stellen vet te absorberen. We ontdekten dat de hoeveelheid galzuren in de ontlasting waren lager en de hoeveelheid vet in de ontlasting was hoger in de avocadogroep, ”legt Holscher uit.

Verschillende soorten vetten hebben verschillende effecten op het microbioom. De vetten in avocado’s zijn enkelvoudig onverzadigd, dit zijn hart-gezonde vetten.

Het gehalte aan oplosbare vezels is ook erg belangrijk, merkt Holscher op. Een middelgrote avocado levert ongeveer 12 gram vezels, wat een lange weg gaat naar de aanbevolen hoeveelheid van 28 tot 34 gram vezels per dag.

“Minder dan 5% van de Amerikanen eet voldoende vezels. De meeste mensen consumeren ongeveer 12 tot 16 gram vezels per dag. Het opnemen van avocado’s in je dieet kan je dus helpen om dichter bij de vezelaanbeveling te komen”, merkt ze op.

Het eten van vezels is niet alleen goed voor ons; het is ook belangrijk voor het microbioom, stelt Holscher. “We kunnen voedingsvezels niet afbreken, maar bepaalde darmmicroben wel. Als we voedingsvezels consumeren, is dat een win-win voor darmmicroben en voor ons.”

Het onderzoekslaboratorium van Holscher is gespecialiseerd in dieetmodulatie van het microbioom en zijn verbindingen met de gezondheid. “Net zoals we denken aan hart-gezonde maaltijden, moeten we ook denken aan gezonde maaltijden en hoe we de microbiota kunnen voeden”, legt ze uit.

Avocado is een energierijk voedsel, maar het is ook rijk aan voedingsstoffen en het bevat belangrijke micronutriënten waar Amerikanen niet genoeg van eten, zoals kalium en vezels.

“Het is gewoon een heel mooi verpakt fruit dat voedingsstoffen bevat die belangrijk zijn voor de gezondheid. Ons werk laat zien dat we voordelen voor de darmgezondheid aan die lijst kunnen toevoegen”, zegt Holscher.