Geld verliezen veroorzaakt plastische veranderingen in de hersenen

Onderzoekers van het HSE Institute for Cognitive Neuroscience hebben experimenteel aangetoond dat economische activiteit de hersenen actief kan veranderen. Signalen die regelmatige financiële verliezen voorspellen, roepen plastische veranderingen op in de cortex. Daarom worden deze signalen nauwkeuriger door de hersenen verwerkt, wat helpt om dergelijke situaties nauwkeuriger te identificeren. Het artikel is gepubliceerd in Scientific Reports.

De aanblik van een envelop van de belastingdienst, een dalende wisselkoers of een droevig gezicht van uw hoofdaccountant kan dreigende financiële problemen betekenen. Hoe leren de hersenen situaties als deze te herkennen? Veroorzaken deze situaties veranderingen in de hersenfunctie? Deze vragen werden bestudeerd door cognitieve neurowetenschappers aan de HSE University met behulp van een populair economisch spel: de monetary incentive delay task (MID Task).

De MID-taak vereist dat een persoon snel reageert op een signaal dat aangeeft dat hij een beloning kan ontvangen of een verlies kan vermijden. Het stelt je ook in staat om hersenmechanismen die de verwerking van beloningen in afzonderlijke fasen te verdelen: beloning verwachten en leren.

‘Onze hypothese was dat, net als de plastische veranderingen in de hersenen tijdens het leren van een tweede taal of het bespelen van een muziekinstrument, soortgelijke neuroplastische veranderingen optreden voor bepaalde signalen die verband houden met belangrijke economische resultaten. Zo kan het geluid van een gokautomaat lange tijd in verband worden gebracht met een grote winst of verlies tijdens een bezoek aan een casino, wat in de toekomst een bijzonder sterke reactie in ons brein veroorzaakt ”, legt Anna Shestakova, directeur van HSE University’s Center uit. voor cognitie en besluitvorming.

De proefpersonen (29 personen) namen deel aan een economisch spel waarin geluidssignalen verliezen van verschillende omvang voorspelden: de deelnemers konden in elke spelronde tussen de één en eenenvijftig geldeenheden verliezen. Deelnemers moesten snel en nauwkeurig reageren op audiosignalen om financiële verliezen te voorkomen.

De studie toonde aan dat deelname aan een dergelijk spel leidt tot plastische veranderingen in de auditieve cortex van de hersenen, die geluiden die gepaard gaan met grote financiële verliezen nauwkeuriger begint te onderscheiden. Bovendien hebben wetenschappers een verband aangetoond tussen deze plastische verandering van de hersenen en het ‘leersignaal’ dat door het menselijk brein wordt gegenereerd tijdens de uitvoering van de MID-taak. Proefpersonen met een meer uitgesproken neuraal ‘leersignaal’ vertoonden sterkere plastische veranderingen in het zenuwstelsel.

De resultaten van het experiment suggereren dat de economische ervaring van het leven kan leiden tot veranderingen in de hersenen, waardoor de manier waarop externe signalen worden waargenomen verandert. Interessant is dat de hersenen belangrijke economische signalen automatisch leren herkennen. Bovendien hebben wetenschappers precies aangetoond hoe deze herbedrading van de hersenen plaatsvindt en hebben ze de rol aangetoond van individuele verschillen in hersenleersystemen die de neurotransmitter dopamine gebruiken.

‘Dit is het eerste experimentele bewijs dat aantoont dat economische activiteit de hersenen actief kan veranderen’, zegt Aleksey Gorin, een afgestudeerde student aan de HSE University en een van de auteurs van de studie. ‘Signalen die tot financiële verliezen leiden, roepen vrij snelle neuroplastische veranderingen op. Daarom worden ze automatisch door de hersenen geïdentificeerd en hebben ze geen vrijwillige aandacht nodig ‘, zei hij.