Huidstoornis voorspelt mogelijke hartziekte

Jefferson onderzoekers vinden dat de genetische basis van een huidstoornis bij de geboorte duidt op toekomstige hartproblemen.

PHILADELPHIA – De huid vertelt ons wanneer we te lang in de zon hebben doorgebracht of wanneer de droge winterlucht teveel vocht heeft weggezogen. Nu hebben onderzoekers aan de Jefferson universiteit ontdekt dat de huid ook problemen kan voorspellen die niet gerelateerd zijn aan de beschermende barrière.

Een internationaal team van onderzoekers onder leiding van Jouni Uitto, MD, PhD, Hoogleraar dermatologie en huidbiologie, meldt dat mutaties in een gen waarvan bekend is een zeldzame huidaandoening te veroorzaken, ook kan leiden tot ernstige hartziekte. De bevindingen zijn het laatste voorbeeld van het Dr. Uitto laboratorium om aan te tonen dat in combinatie met genetische analyse, de huid kan helpen om toekomstige medische aandoeningen te voorspellen.

“Door de huid van pasgeborenen te onderzoeken, kunnen we de ontwikkeling van een verwoestende hartziekte later in het leven voorspellen,”zegt Dr. Uitto. ” Dit is voorspellende gepersonaliseerde geneeskunde op zijn best. ” De onderzoekers publiceerden de bevindingen 10 december in het tijdschrift Scientific Reports.

Dr. Uitto, een bekend expert op het gebied van huidziekten, heeft gedurende drie decennia wereldwijd gezocht naar mutaties in families met genetische huidaandoeningen.  In de afgelopen vijf jaar waren hij  en zijn team op zoek naar mutaties in ongeveer 1800 families over de hele wereld, boosdoeners achter huidaandoeningen zoals epidermolysis bullosa (EB). EB is een ernstige ziekte die de huid buitengewoon kwetsbaar maakt. Patiënten met EB kunnen blaren en slecht genezende wonden ontwikkelen bij de lichtste aanraking.

In de nieuwe publicatie onderzochten de auteurs Hassan Vahidnezhad en Leila Youssefian, en een klein groepje wetenschappers het DNA van meer dan 360 EB-patiënten van over de hele wereld. In het bijzonder analyseerden ze DNA geïsoleerd uit bloedmonsters voor sequentievarianten in een set van 21 genen waarvan bekend is dat ze mutaties bevatten die EB veroorzaken. De analyse onthulde dat twee patiënten exact dezelfde mutatie hadden in een gen dat bekend staat als JUP.

De patiënten vertoonden dezelfde symptomen in de vroege kinderjaren, waaronder zeer kwetsbare huid, verdikte huid op de handpalmen en voetzolen en haaruitval dat zich uitstrekte tot de wenkbrauwen en wimpers. Maar nu was een patiënt een 2,5-jarige jongen die alleen huidafwijkingen vertoonde terwijl de andere een 22-jarige vrouw was die ook een hartaandoening aritmogene rechterventrikelcardiomyopathie (ARVC) had.

“Dit is een ernstige ziekte die een harttransplantatie kan vereisen als de schade te ernstig is als gevolg van hartfalen en snel levensbedreigende hartritmes”, zegt Reginald Ho, MD, cardioloog op de afdeling van de geneeskunde aan het Sidney Kimmel Medical College.

Bij ARVC vervangt stijf, fibreus weefsel de gezonde hartspier na verloop van tijd.  Als gevolg hiervan ontwikkelt het hart abnormale ritmes en wordt het zwak. ARVC patiënten zijn kwetsbaar voor hartfalen en plotselinge hartdood.  ARVC is inderdaad verantwoordelijk voor maar liefst 20 procent van plotse sterfgevallen onder de 30. Velen hebben een implanteerbare defibrillator nodig om levensbedreigende haritmen te beheren. Mutaties in JUP die EB veroorzaken kunnen ook wel leiden tot stijfheid van de hartspier en ARVC.

Hoewel de jongen nog geen hartproblemen had, is het genetisch bepaald dat hij ze zal ontwikkelen.

“Dit betekent dat je met mutatieanalyse van EB-patiënten bij de geboorte kunt voorspellen of ze  later in het leven hartproblemen kunnen hebben,” zegt Dr. Uitto. “Deze patiënten moeten zorgvuldig worden gecontroleerd op hartproblemen”, voegt hij eraan toe.

De bevindingen dragen bij tot een reeks ontdekkingen van Dr. Uitto en collega’s in hun zoektocht naar de genen die ten grondslag liggen aan ernstige huidaandoeningen. In 2019 hebben de onderzoekers bijvoorbeeld ontdekt dat patiënten met een huidaandoening die bekend staat als ichthyosis later in het leven leverproblemen kunnen ontwikkelen die ernstig genoeg zijn om een transplantatie te overwegen.

“We zijn op zoek naar nieuwe genen achter huidziekten zoals EB en ichthyosis,” zegt Dr. Uitto.” Door naar de symptomen van patiënten en hun familiegeschiedenis te kijken hebben we iets totaal onverwachts ontdekt. ”

“Samen laten deze onderzoeken zien hoe de huid ernstige medische problemen kan helpen voorspellen”, zegt Dr. Uitto.

Vertaling Andre Teirlinck