Echografie tegen medicijnresistente bloeddruk

Een nieuwe studie onder leiding van onderzoekers van de Columbia University Vagelos College of Physicians and Surgeons and NewYork -Presbyterian, veroorzaken korte pulsen van echografie afgegeven aan zenuwen nabij de nieren een klinisch betekenisvolle daling van de bloeddruk bij mensen van wie de hypertensie niet reageerde op een drievoudige cocktail van medicijnen.

In een klinische proef van de procedure, renale denervatie genaamd, was de bloeddruk overdag na twee maanden met 8 punten gedaald in vergelijking met een daling van 3 punten bij patiënten die werden behandeld met een schijnprocedure. De nachtelijke bloeddruk daalde met gemiddeld 8,3 punten in de behandelde groep versus 1,8 punten in de schijngroep.

“Voor patiënten met resistente hypertensie zal een bloeddrukdaling van 8 punten – indien gehandhaafd gedurende langere follow-up – vrijwel zeker het risico op een hartaanval, beroerte en andere nadelige cardiale voorvallen helpen verminderen”, zegt Ajay Kirtane, MD, hoogleraar geneeskunde aan de Columbia University Vagelos College of Physicians and Surgeons. Ajay is een interventionele cardioloog aan het NewYork-Presbyterian / Columbia University Irving Medical Center, en co-hoofdonderzoeker van de studie.

“Deze resultaten suggereren dat renale denervatie de potentie heeft om een ​​belangrijke aanvulling op medicamenteuze therapie te worden – ook voor diegenen die moeite hebben om zelfs met verschillende medicijnen hun hypertensie onder controle te houden.”

Gegevens van het onderzoek, genaamd RADIANCE-HTN TRIO, werden op 16 mei gepresenteerd op de conferentie van het American College of Cardiology en gelijktijdig gepubliceerd in The Lancet.

De behandeling is nog experimenteel, is niet goedgekeurd voor gebruik door de FDA en is alleen beschikbaar via klinische onderzoeken. De studie zal patiënten gedurende vijf jaar volgen om te zien of de bloeddrukdaling in de loop van de tijd blijft.

Vertaling: Andre Teirlinck