Dramatische toename darmkanker bij jongvolwassenen in Engeland

Volgens nieuw onderzoek van de University of Bristol, UWE Bristol en University Hospitals Bristol NHS Foundation Trust (UH Bristol) is de incidentie van darmkanker bij volwassenen onder de 50 jaar dramatisch toegenomen.

Met behulp van NHS-patiëntgegevens van de afgelopen 40 jaar werd in het onderzoek onder leiding van Adam Chambers van de Universiteit van Bristol en UH Bristol gekeken naar meer dan 55.000 gevallen van colorectale (darm) kanker gedurende 40 jaar in Engeland.

Adam Chambers, Honorary Senior Research Associate bij de School of Cellular and Molecular Medicine van de University of Bristol en Colorectal Registrar bij UH Bristol, zei: “Leeftijd is altijd een belangrijke risicofactor geweest voor darmkanker, waarbij de meeste gevallen werden gediagnosticeerd in patiënten ouder dan 60 en daarom is screening op darmkanker gericht op oudere leeftijdsgroepen. Deze studie toont echter aan dat de incidentie van darmkanker de afgelopen 30 jaar bij volwassenen onder de 50 jaar exponentieel is toegenomen. ”

Het onderzoek, gepubliceerd in het British Journal of Surgery (BJS), beschrijft in detail de demografische veranderingen in de incidentie van colorectale kanker bij deze jongere populatie.

De studie benadrukt dat de toename van de incidentie van darmkanker bij jongeren voornamelijk wordt veroorzaakt door een toename van tumoren in het onderste deel van de darm, met name de sigmoïde dikke darm en het rectum. Hoewel deze stijging niet geassocieerd lijkt te zijn met geslacht of sociaaleconomische status, zijn er enkele duidelijke geografische variaties.

De snelste toename van de incidentie van darmkanker werd waargenomen in zuidelijke regio’s, met een stijging van meer dan tien procent per jaar in het zuidwesten.

De studie ondersteunt de bevindingen van recente Europese en Amerikaanse studies die ook aantoonden dat de incidentie van darmkanker snel toeneemt bij jongvolwassenen en belangrijker nog, veel meer details geeft over hoe dit zich verhoudt tot de kenmerken van de jongvolwassen bevolking.

David Messenger, Colorectal Surgeon Consultant bij UH Bristol en corresponderend auteur, voegde toe: “Darmkanker komt steeds vaker voor bij jongere volwassenen. Toekomstig onderzoek moet zich richten op het begrijpen waarom deze trend zich voordoet en hoe deze kan worden omgekeerd, mogelijk door de ontwikkeling van kosteneffectieve teststrategieën die tumoren in een eerder stadium of poliepen detecteren voordat ze kanker worden. “