Gaan jonge vapers eerder roken dan niet-vapers?

Jonge mensen die e-sigaretten hebben geprobeerd maar nog nooit hebben gerookt, hebben bijna vijf keer meer kans om te gaan roken, zo blijkt uit een nieuwe studie. De bevindingen bieden echter geen duidelijke ondersteuning voor de bewering dat e-sigaretten ertoe leiden dat jongeren gaan roken (het zogenaamde mogelijke “gateway-effect”).

Onderzoekers van de Tobacco and Alcohol Research Group (TARG) van de Universiteit van Bristol, met steun van de MRC Integrative Epidemiology Unit (IEU) van Bristol en het NIHR Bristol Biomedical Research Centre (BRC), combineerden de resultaten van 17 onderzoeken om te onderzoeken of het gebruik van e-sigaretten in vergelijking met niet-gebruik bij jonge niet-rokers wordt geassocieerd met daaropvolgend roken van sigaretten.

Het onderzoek, gefinancierd door de MRC IEU en NIHR BRC, werd 11 maart 2020 gepubliceerd in Tobacco Control.

Bestaand bewijs suggereert dat het gebruik van e-sigaretten minder schadelijk is dan roken en een effectief hulpmiddel is om te stoppen met roken, maar er bestaat bezorgdheid dat e-sigaretten een route kunnen zijn naar het roken van sigaretten, vooral onder jongeren. Als dit juist is en niet dat de rooktarieven dalen, kunnen de rooktarieven stabiel blijven of stijgen als gevolg van een nieuwe generatie rokers waar e-sigaretten zijn begonnen met roken.

In deze studie combineerden de onderzoekers bewijs van 17 studies die het gebruik van e-sigaretten en vervolgens roken hadden onderzocht, waarbij een odds ratio kon worden berekend, om te onderzoeken of het gebruik van e-sigaretten in vergelijking met niet-gebruik bij jonge niet-rokers geassocieerd met daaropvolgend gebruik van sigaretten.

Jasmine Khouja, een PhD-student in TARG, gevestigd aan de School of Psychological Science, zei: “Beleidsmakers hebben de bevindingen van studies, inclusief de studies die we in dit onderzoek hebben beoordeeld, gebruikt om de zware regulering van e-sigaretten te ondersteunen, inclusief beperkingen op smaakstoffen en zelfs totale verboden, maar het bewijs dat het gebruik van e-sigaretten ertoe kan leiden dat jongeren beginnen met roken, is niet zo sterk als het lijkt. ”

Uit de studie bleek dat jonge mensen die nog nooit eerder hadden gerookt, maar wel e-sigaretten hadden gebruikt, vier en een half keer meer kans hadden om e-sigaretten te gebruiken. Het onderzoeksteam identificeerde echter ook een aantal problemen met de onderzoeken in deze analyse, waardoor ze voorzichtig zijn om te concluderen dat het gebruik van e-sigaretten ertoe leidt dat jongeren gaan roken.

Hoewel het verband tussen het gebruik van e-sigaretten bij niet-rokers en het daaropvolgende roken sterk lijkt, wordt het beschikbare bewijs beperkt door het vertrouwen op zelfgerapporteerde metingen van de rookgeschiedenis zonder biochemische verificatie. Geen van de onderzoeken omvatte negatieve controles die sterker zouden bewijzen of de associatie causaal kan zijn. Veel van de bewijzen hielden ook geen rekening met het nicotinegehalte van e-liquids die worden gebruikt door niet-rokers, wat betekent dat het moeilijk is om conclusies te trekken over de vraag of nicotine het mechanisme is dat deze associatie aandrijft.

De onderzoekers bevelen aan dat toekomstige studies de problemen die naar voren zijn gekomen, zouden moeten aanpakken door geavanceerdere tests te gebruiken om te bevestigen of jongeren al dan niet rokers of gebruikers van e-sigaretten zijn, met behulp van verschillende statistische analyses, en te overwegen of de e-sigaretten nicotine bevatten of niet.

Een eerdere in 2016 uitgevoerde meta-analyse studie combineerde de resultaten van negen studies, waarin werd onderzocht of het gebruik van e-sigaretten bij niet-rokende adolescenten en jongvolwassenen verband hield met later roken. Uit de studie bleek dat jonge mensen die een e-sigaret hadden gebruikt, bijna vier keer meer kans hadden om te gaan roken dan degenen die dat niet hadden gedaan.