Darmflora van de moeder kan voedselallergie bij haar kinderen voorkomen

Een Australische studie heeft achterhaald dat de darmbacteriën van de moeder kaunnen voorspellen of haar baby een voedselallergie krijgt. De studie onder leiding van professor Peter Vuillermin heeft ontdekt dat de bacterie ‘Prevotella copri’ in de darmen een rol speelt in de bescherming tegen allergische aandoeningen bij haar kinderen.

Vuillermin “Van de meer dan 1000 vrouwen met die bacteriesoort in de darmen kreeg slechts een enkele baby een voedselallergie. Wat interessant is dat het gevonden bewijs krachtig en specifiek is”.

Rond de tien procent van de Australische baby’s ontwikkelt een voedselallergie. Nergens in de wereld is dat percentage hoger. “Onze klinieken en ziekenhuizen zitten vol met kinderen met astma en allergische aandoeningen. Daarom hebben we dringend een preventieve strategie nodig. Onze studie heeft een nieuwe aanwijzing ontdekt over de oorzaak en preventie van de allergie-epidemie”.

In traditionele samenlevingen hebben vrijwel alle mensen Prevotella-bacteriën in hun darmen. Maar in rijke landen gaat het om een minderheid. “Onderzoek suggereert dat die lage prevalentie in rijke landen te wijten is aan slechte voeding en aan antibiotica”.

“Bacteriën zoals Prevotella produceren moleculen die het zich ontwikkelende immuunsysteem van de baby stimuleren doordat de placenta kunnen passere”. Daarom gaan Vuillermin en zijn team verder onderzoek doen de rol van Prevotella bij het voorkomen van voedselallergieën. Verder wordt er gekeken naar interventies voor vrouwen die kinderen willen krijgen of al zwanger zijn. “We werken nu samen met een aantal zeer slimme mensen om uit te zoeken of het toedienen van Prevotella copri voor of tijdens de zwangerschap een veilige en effectieve manier kan zijn om te voorkomen dat de baby een allergische ziekte krijgt.”

Dick Schrauwen
Samenvatting van https://tinyurl.com/sqtw6y4
Publicatie: https://tinyurl.com/qogla4p