Dagelijkse ritme gedetecteerd voor cerebrale bloedstroom bij een beroerte

Beroertes zijn een belangrijke oorzaak van morbiditeit en sterfte over de hele wereld. Het is bekend dat verschillende omgevings- en biologische factoren de risico’s en resultaten van beroertes beïnvloeden. Een nieuwe studie onder leiding van onderzoekers van Brigham and Women’s Hospital, één van de oprichters van het Mass General Brigham Healthcare System, analyseerde de cerebrale bloedstroom (CBF) regulatie van personen die een beroerte hadden meegemaakt. Het team ontdekte dat cerebrale autoregulatie (CA) – één van de belangrijkste processen om voldoende bloedtoevoer naar de hersenen te behouden – een dagelijkse ritme vertoonde bij patiënten met een beroerte, met meer afgebroken regulatie tijdens nacht en ochtend, vergeleken met die in de middaguren. De resultaten, die worden gepubliceerd in het Journal of Cerebral Blood Flow and Metabolism, zijn relevant voor de planning van de gezondheidszorg tijdens het herstel na een beroerte.

“De zorg en acties die na een beroerte worden uitgevoerd zijn essentieel voor optimale revalidatie. Onze studie suggereert dat het dagelijkse ritme van CBF -regulering bij patiënten met een beroerte zeer relevant kan zijn voor het beheer van de activiteit van een individu en het herstel na een beroerte, ”zei senior auteur, Kun Hu, PhD, van het Medical Biodynamics -programma in de Brigham’s Division of Sleep and Circadian Dissorders . “Oefening en chirurgie na de beroerte kunnen optimaler zijn wanneer ze gepland zijn tijdens de middaguren, omdat dan de dynamische CA effectiever functioneert. Deze resultaten kunnen ons begrip van een kwetsbaar tijdvenster voor het cerebro vasculair systeem verbeteren en helpen bij de dagelijkse activiteit en persoonlijke verzorging tijdens het herstel na een beroerte, wat de gezondheidsresultaten voor patiënten die een beroerte hebben gehad, kan verbeteren. ”

Stabiele CBF is een noodzakelijk onderdeel voor de normale hersenfunctie. Dramatische veranderingen in CBF kunnen verhoogde craniale druk en schade aan het hersenweefsel veroorzaken. Aldus is een proces als CA, dat helpt bij het handhaven van relatief stabiele CBF door vernauwing en verwijding van bloedvaten in de hersenen, met name tijdens veranderingen in de bloeddruk van een individu (BP), cruciaal. Momenteel is er een kloof in de kennis over de dagelijkse variatie van CA bij patiënten met een beroerte. Over het algemeen kunnen de dagelijkse ritmes van fysiologische functies worden geregeld door extern gedrag zoals voedselinname, slaap en lichaamsbeweging, evenals de interne circadiaanse klok. Deze studie is één van de eersten om de potentiële variatie van CA te onderzoeken.

Het onderzoeksteam onderzocht observationeel 28 deelnemers die werden behandeld in een ziekenhuis in São Paulo, Brazilië na een beroerte. Ze ontvingen trombolyse binnen 5 uur na het begin van hun symptomen. Na het ondergaan van deze procedure werd de CA van de deelnemers op verschillende tijdstippen beoordeeld door de relatie tussen tijdelijke veranderingen in bloeddruk en cerebrale bloedstroom snelheid van de middelste cerebrale slagader te onderzoeken.

Analyse van de resultaten toonde aanwijzingen voor verschillende regulatie van de cerebrale bloedstroom gedurende verschillende tijden van de dag, vooral wanneer cerebrale bloedstroom en druk fluctueerden op grote tijdschalen of lage frequenties <0,05 Hz. In het bijzonder werd een meer afgebroken regulatie motief gezien tijdens de nacht en ochtenduren in vergelijking met de middag. Dit ontregelingsinterval valt samen met de verhoogde prevalentie van terugkerende en allereerste slagen tijdens ochtend.

Hoewel deze resultaten veelbelovend zijn, identificeerden de onderzoekers toekomstige wegen om te helpen bij het creëren van een beter begrip van het regulatie mechanisme.

“Interessant is dat het dagelijkse ritme van CA aanwezig was in zowel beroerte- als intaktzijde van de hersenen. “Om onderliggende mechanismen beter te begrijpen, moeten toekomstige studies rekening houden met frequentere beoordelingen tijdens de 24-uurs cyclus, een toename van de steekproefomvang van de patiënt, het opnemen van niet-getroffen controles en het monitoren van de dagelijkse activiteitsritmes zoals slaap en lichaamsbeweging, evenals intrinsiek circadiaans ritme onder de deelnemers. ‘

“Deze studie toont aan dat er een dagelijks ritme bestaat voor patiënten met een beroerte,” zei Hu. “Revalidatieplannen moeten proberen het dagelijks ritme te identificeren en een strategie te ontwerpen die gebruik maakt van een optimale CA. Het doel op de lange termijn is om te zien of we het ritme van CA verder kunnen beheersen door de dagelijkse gedragscycli van een individu of endogene circadiaanse klok te manipuleren om meer gepersonaliseerde geneeskunde te leveren en hun herstel te verbeteren. ”

Vertaling: Andre Teirlinck