Financiële instellingen lopen achter wat betreft het risico op ontbossing

40% van de bedrijven en financiële instellingen die het meeste risico lopen om ontbossing te stimuleren, hebben nog steeds geen enkel ontbossingsbeleid vastgesteld, waaronder VW Group, Deichmann Group, Ashley Furniture Industries en Groupe Savencia.

Financiële instellingen hebben vorig jaar $ 527 miljard verstrekt aan Forest 500-bedrijven zonder ontbossingsbeleid, geleid door JP Morgan Chase en Bank of America

2022 markeerde een stapsgewijze verandering in de wereldwijde erkenning van de dreiging die uitgaat van ontbossing. De Verenigde Naties herhaalden de aanbeveling van het Accountability Framework dat bedrijven en investeerders tegen 2025 ontbossing uit hun toeleveringsketens en portefeuilles moeten elimineren, terwijl de EU en het VK due diligence-wetgeving hebben ingevoerd die de handel in grondstoffen die verband houden met respectievelijk ontbossing of illegale ontbossing verbiedt.

Maar ondanks dit veranderde politieke landschap blijkt uit nieuwe gegevens dat 201 van de 500 bedrijven en financiële instellingen met de meeste invloed op tropische ontbossing (40%) nog steeds geen enkel beleid inzake ontbossing hebben vastgesteld.

Elk jaar beoordeelt de Global Canopy’s Forest 500 de 350 bedrijven met de grootste blootstelling aan grondstoffen die een risico vormen voor het bos – palmolie, soja, rundvlees, leer, hout en pulp en papier – en de 150 financiële instellingen die deze bedrijven het meeste financieren door middel van leningen en underwriting, obligatiebezit en aandelenbezit. Dit zijn niet alleen de organisaties met de grootste blootstelling, maar ook de grootste kans om verandering te stimuleren via toeleveringsketens die risico lopen op bossen.

Meer bedrijven hebben toezeggingen, maar slechts weinigen ondernemen voldoende actie om ze na te komen
Honderd bedrijven (29%) hebben nu een ontbossingsverplichting voor alle grondstoffen waaraan ze worden blootgesteld, inclusief Unilever en Sainsbury’s.

Maar slechts de helft hiervan houdt actief toezicht op hun leveranciers of inkoopregio’s in overeenstemming met dit beleid – een essentiële stap om de belangrijkste toezeggingen na te komen.

Erger nog, 109 bedrijven (31%) hebben nog steeds geen ontbossingsverplichtingen voor een van de grondstoffen waaraan ze worden blootgesteld, waaronder bedrijven als VW Group en Deichmann Group, Europa’s grootste schoenenretailer.

145 van de 350 beoordeelde bedrijven (41%) hebben publieke toezeggingen om uiterlijk in 2050 netto nul te zijn – vijf keer meer dan drie jaar geleden. Toch ontdekte Global Canopy dat 98% van deze bedrijven (142) op schema ligt om deze doelstelling niet te halen vanwege onvoldoende actie tegen ontbossing. Dit zijn bekende namen als Amazon, Carrefour, Starbucks en IKEA.

Persbericht globalcanopy.org