Column Pauline Laumans – Verwonderen

Nu we bijna allemaal thuisblijven vanwege het coronavirus voelen velen ons misschien niet zo blij als wanneer we zoals andere jaren naar het buitenland waren gegaan of als we onbelemmerd ergens naar toe konden gaan. Nu worden we beperkt in ons doen en laten voor onze veiligheid en de veiligheid van de mensen om ons heen.

De keerzijde is dat velen daardoor minder gespannen zijn en de tijd krijgen om compleet andere dingen te gaan ondernemen. Op internet zijn volop initiatieven om op geheel andere manier vakantie te vieren maar vooral om uit de stress te stappen en tot rust te komen.

Voor diegenen die thuisblijven is het mooiste om eens tijd te nemen voor wat er allemaal is in je huis en tuin. Door het vertragen nu we toch in deze vakantieperiode niet veel kunnen doen kun je immers de kleine wondertjes, de kleine dingen zien die je eerst niet zag maar die zich nu aan jou openbaren puur omdat je er nu alle tijd voor neemt.

Op zulke momenten kun je vol liefde, vreugde of dankbaarheid opeens iets ontdekken in het schilderij van oom Jan. Of je geniet van de kleine insecten in de tuin en je volgt ze van bloem tot bloem. Goh, wat heb ik eigenlijk best veel moois in de tuin ontdek je als je er tijd voor neemt. Zie de kleurenrijkdom in de natuur van je eigen balkon of tuin.

De simpele geneugten van deze zomer zitten in het feit dat je bijna gaat stilstaan en daardoor dingen waarneemt die er altijd waren maar waar je geen tijd voor had. Je bent begonnen aan een cursus verwonderen. Verwonderen over je huis en tuin maar ook over wat er vanbinnen allemaal speelt in jou.

Ontvang deze verwondering en koester die schatten die er altijd waren maar die je achteloos liet liggen.

Deze zomer kun je het idiote hoge tempo van de technologie, verplichte vakanties in het buitenland, succes of efficiency die je angst brengen en die maken dat je meedoet in de ratrace eindelijk naast je neerleggen.

Ook dat is de verwondering die de coronatijd ons kan leren. We mogen thuiskomen bij onszelf in onze eigen omgeving. Is dat niet iets om te verwonderen dat het wonder zo dichtbij was al die tijd?

Pauline Laumans

Zielsfluiteraar, beschermer van het leven

Holistisch therapeut

Libertasinvivo.com