Coeliakie kan worden genezen door de immuuntolerantie voor gliadine te herstellen

Coeliakie treft 0,3-2,4% van de mensen in de meeste landen wereldwijd, en ongeveer  2% in Finland.

Patiënten met coeliakie lijden aan verschillende symptomen, meestal darmklachten, zoals diarree, maar zijn vaak symptoomvrij.

Immunoloog Tobias Freitag ontwikkelde en testte nanodeeltjes die gliadine bevatten voor de immunomodulerende behandeling van coeliakie in de onderzoeksgroep van professor Seppo Meri aan de Universiteit van Helsinki, in samenwerking met de industrie.

Gluten is de naam van opslagproteïnen in tarwe, gerst en rogge. Een in alcohol oplosbare glutenfractie uit tarwe wordt gliadin genoemd.

Na het krijgen van coeliakie kunnen patiënten niet langer op granen gebaseerde diëten met gluten verdragen zonder tekenen van ziekte te ontwikkelen, b.v. het verlies van villi in het darmslijmvlies.

De exacte redenen die kunnen verklaren waarom sommige mensen coeliakie ontwikkelen, zijn onbekend, maar slechts ongeveer 30-40% van de bevolking loopt risico op coeliakie, op basis van geïdentificeerde genetische predisposities, aldus Freitag. Deze aanleg kan leiden tot het verlies van immuuntolerantie voor gliadine tijdens de kindertijd, adolescentie of volwassenheid.

Verlies van tolerantie voor gliadine wordt veroorzaakt door een falen in de regulatie van gliadinespecifieke T-lymfocyten in het immuunsysteem, wat leidt tot de vernietiging van het darmslijmvlies. De enige beschikbare behandeling voor coeliakie is een levenslang glutenvrij dieet.

Maar nanodeeltjes die gliadine bevatten, kunnen patiënten met coeliakie mogelijk weer een normaal dieet laten eten.

In een samenwerkingsproject onder leiding van Dr. Tobias Freitag, werkzaam bij de onderzoeksgroep van professor Seppo Meri in het Translational Immunology Research Program aan de Universiteit van Helsinki, ontwikkelden en testten wetenschappers nanodeeltjes die gliadine bevatten voor de immunomodulerende behandeling van coeliakie.

Wanneer het in het bloed van muizen werd geïnjecteerd in drie verschillende coeliakiemodellen, verminderden absorbeerbare, bolvormige, 500 nm gliadine nanodeeltjes (TIMP-GLIA) de markers van gliadinespecifieke T-celactivatie, ontsteking en weefselschade aanzienlijk. Gliadine nanodeeltjesbehandeling induceerde ook genexpressieprofielen geassocieerd met immuuntolerantie. Deze bevindingen ondersteunen het concept dat het mogelijk kan zijn om het immuunsysteem bij coeliakiepatiënten te “herprogrammeren” en T-lymfocyten te instrueren opnieuw gluten te verdragen.

Als dit zou leiden tot klinische niet-respons op gluten bevattend dieet in proeven met coeliakiepatiënten, zou behandeling met TIMP-GLIA kunnen leiden tot genezing van coeliakie. Patiënten kunnen dan weer normaal voedsel eten zonder schadelijke gevolgen.

Soortgelijke nanodeeltjes kunnen ook worden ontwikkeld voor de behandeling van andere auto-immuunziekten, b.v. diabetes, multiple sclerose of narcolepsie. Dit is echter onder de voorwaarde dat de onderliggende ziekteveroorzakende factor bekend is.