Dik, gestrest en ziek door smaakversterkers in bewerkte voeding

Fat, Stressed And Sick Book Title

Fat, Stressed, and Sick beschrijft het wetenschappelijke bewijs dat glutamaat (ook bekend als MSG) koppelt aan een reeks ontstekingsziekten: zwaarlijvigheid, diabetes, autisme, verslaving, depressie en kanker, om er maar een paar te noemen. Auteur en biochemicus Katherine Reid ontdekte dit toen bij haar jongste dochter de diagnose autisme werd gesteld. Reid legde het verband tussen ziekte, ontstekingen en MSG in de voeding – een verband dat ruimschoots wordt ondersteund door onderzoeken die gedurende tientallen jaren zijn uitgevoerd.

Een diepe duik in patenten en FDA-regelgeving onthulde dat de productie MSG creëert tijdens de voedselverwerking. MSG wordt ook aangetroffen in additieven met het label ‘gehydrolyseerd eiwit’, ‘gistextract’ en zelfs ‘natuurlijke smaakstoffen’.

In wat een experiment in haar thuiskeuken werd, onderzocht Reid voedseletiketten en verwijderde alles met MSG en verving ze door volwaardig voedsel. De voordelen voor haar dochter waren snel en onmiskenbaar. Reids ontdekking dat wat men at er toe deed, was het begin van een programma van op voedsel gebaseerde oplossingen voor chronische ontstekingsziekten, waarmee ze nu, tien jaar later, duizenden mensen heeft geholpen.

Dat glutamaat in het dieet de gezondheid in gevaar brengt, wordt ondersteund door tientallen jaren van onderzoek, ondanks pogingen van de glutamaatindustrie om het bewijs dat het een risico vormt in diskrediet te brengen. Sommigen willen je laten geloven dat de wetenschap vaststaat. Het is niet. Dit boek legt de wetenschap uit waarom we naar MSG verlangen in verwerkt voedsel, waarom het verborgen is, hoe het ons ziek maakt en wat we eraan kunnen doen.

https://www.katherinereidphd.com/