Bloedstolsels bij ernstige Covid-19 door abnormale antilichaamrespons

Een nieuwe studie van cellen onder leiding van de Universiteit van Reading toont aan dat antilichamen die door het lichaam worden geproduceerd als reactie op Covid-19 een bloedstollingsreactie kunnen veroorzaken bij patiënten met een ernstige ziekte.

Onderzoekers zijn van mening dat de ontsteking en bloedstolling die in zeer ernstige gevallen van Covid-19 wordt waargenomen, veroorzaakt kan worden door onnodige bloedplaatjesactiviteit, die wordt geactiveerd door de antilichamen die door het immuunsysteem worden gestuurd om de ziekte te bestrijden. Dit nieuwe begrip van de celbiologie biedt ondersteuning en wetenschappelijke validatie voor de klinische proef MATIS, geleid door Imperial College London en Imperial College Healthcare NHS Trust, die de effectiviteit van bestaande geneesmiddelen voor immuunziekten als behandelingen voor ontsteking en bloedstolling bij Covid onderzoekt.

Een nieuw artikel gepubliceerd in het tijdschrift Blood onthult hoe antilichamen die door ons lichaam worden geproduceerd ter bescherming tegen Covid-19, een verhoogde bloedplaatjesfunctie veroorzaken, wat kan leiden tot fatale bloedstolsels bij patiënten met een ernstige ziekte. Bloedplaatjes zijn kleine cellen die in het bloed worden aangetroffen en die stolsels vormen om bloedingen te stoppen of te voorkomen, maar als bloedplaatjes niet goed werken, kan dit leiden tot ernstige gezondheidsproblemen zoals beroertes en hartaanvallen.

Onderzoekers hebben antilichamen gekloond van mensen met een ernstige Covid-19-infectie in een laboratorium om ze te bestuderen. Het team ontdekte dat de kleine suikers die op het oppervlak van deze antilichamen werden gevonden, verschilden van antilichamen van gezonde individuen en toen de gekloonde antilichamen werden geïntroduceerd in bloedcellen van gezonde donoren in het laboratorium, was er een toename van de bloedplaatjesactiviteit.

De studie toonde ook aan dat het mogelijk was om de reactie van bloedplaatjes op deze manier te verminderen of te stoppen door het actieve ingrediënt te introduceren van een medicijn dat wordt gebruikt om de immuunrespons bij andere ziekten te dempen. Dit suggereert dat het mogelijk is dat geneesmiddelen die momenteel worden gebruikt om problemen met het immuunsysteem te behandelen, de cellen een overdreven bloedplaatjesreactie kunnen verminderen of stoppen.

Links

https://www.imperial.nhs.uk/

https://www.reading.ac.uk/biologicalsciences/about/staff/j-m-gibbins.aspx