Hoe luchtvervuiling in binnenruimtes je gezondheid beïnvloedt

Experts van de Universiteit van Birmingham maken deel uit van een nieuw onderzoeksprogramma dat onderzoekt hoe luchtverontreinigende stoffen in binnenruimtes zoals huizen, scholen en werkplekken de menselijke gezondheid nadelig kunnen beïnvloeden. Onderzoekers hebben een deel van £ 9 miljoen financiering ontvangen van UK Research and Innovation in drie afzonderlijke vierjarige projecten, elk gericht op een beter begrip van de samenstelling, concentratie en blootstelling van luchtverontreinigende stoffen en hoe deze verschillende gezondheidsproblemen beïnvloeden.

Het Birmingham-team zal helpen bij een project onder leiding van de Universiteit van Manchester om een ​​platform te bouwen dat de ergste verontreinigende stoffen kan identificeren en hun verband kan leggen met neurologische aandoeningen en cognitieve functies.

Het platform zal de huidige en toekomstige verontreinigende stoffen in onze omgeving evalueren. Met behulp van een kamer die verschillende soorten blootstelling aan luchtverontreiniging nauwkeurig kan simuleren, zal het identificeren hoe giftig verschillende soorten luchtverontreinigende stoffen zijn, waaronder dieseluitlaatgassen, houtrook en kookemissies

De Birmingham-onderzoekers zullen verantwoordelijk zijn voor het onderzoeken van de cognitieve effecten op mensen van blootstelling aan luchtvervuiling.

Professor Francis Pope, verbonden aan de School of Geography, Earth and Environmental Sciences van de Universiteit van Birmingham, zei: “Dit opwindende project bouwt voort op eerder onderzoek aan de Universiteit van Birmingham dat onderzocht hoe kortdurende blootstelling aan luchtvervuiling door fijnstof de cognitieve prestaties kan verminderen. Het is al bekend dat de kosten van luchtvervuiling hoog zijn vanwege het effect van de vervuiling op de lichamelijke gezondheid, met ongeveer 40.000 vroegtijdige overlijdens per jaar in het VK. De impact op cognitieve en dus mentale gezondheid wordt momenteel onderzocht.”

Mede-onderzoeker, Dr. Thomas Faherty voegde toe: “Het mechanisme voor de interactie van luchtvervuiling met cognitie is nog steeds niet goed begrepen. Dit project zal nieuwe tests ontwikkelen om de menselijke cognitieve resultaten te beoordelen van blootstelling aan verschillende mengsels van luchtvervuiling die verband houden met zowel binnen- als buitenomgevingen.”

Professor Gordon McFiggans van de Universiteit van Manchester, die het project leidde, zei: “Onze opwindende nieuwe samenwerking zal nationale capaciteit opbouwen, waardoor fundamenteel begrip mogelijk wordt van toxicologische mechanismen die nadelige gezondheidseffecten veroorzaken door blootstelling aan verschillende luchtverontreinigende stoffen.

“Met behulp van dit platform zullen we de effecten van vervuiling op neurologische aandoeningen bestuderen, waardoor we een gevarenrangschikking van vervuilende bronnen kunnen bieden. Dit kan beleidsbeslissingen informeren over de soorten vervuiling die moeten worden vermeden om een ​​slechte gezondheid te verminderen. Ons platform zal in de toekomst worden gebruikt om andere ziekten te bestuderen.”