Ben-Gurion University – Cannabis verlaagt bloeddruk bij oudere volwassenen

Een nieuwe ontdekking door onderzoekers van de Ben-Gurion Universiteit van de Negev (BGU) en het daaraan gelieerde Soroka Universitair Medisch Centrum toont aan dat medicinale cannabis de bloeddruk bij oudere volwassenen kan verlagen. De studie, gepubliceerd in het European Journal of Internal Medicine, is de eerste in zijn soort die zich richt op het effect van cannabis op bloeddruk, hartslag en metabolische parameters bij volwassenen van 60 jaar en ouder met hypertensie.

“Oudere volwassenen vormen de snelst groeiende groep medicinale cannabisgebruikers, maar er is weinig bewijs voor cardiovasculaire veiligheid voor deze populatie”, zegt dr. Ran Abuhasira van de BGU-faculteit voor gezondheidswetenschappen, een van Israëls belangrijkste medische faculteiten, en de BGU-Soroka. Cannabis Clinical Research Institute. “Deze studie maakt deel uit van onze voortdurende inspanning om klinisch onderzoek te doen naar de feitelijke fysiologische effecten van cannabis in de loop van de tijd.”

Patiënten werden geëvalueerd met behulp van 24-uurs ambulante bloeddrukmeting, ECG, bloedtesten en lichaamsmetingen – zowel vóór als drie maanden na het starten van de cannabistherapie.

In de studie vonden onderzoekers een significante verlaging van de systolische en diastolische bloeddrukwaarden gedurende 24 uur, met het laagste punt drie uur na inname van cannabis, oraal via olie-extracten of door roken. Patiënten vertoonden verlagingen van de bloeddruk zowel overdag als ‘s nachts, met meer significante veranderingen’ s nachts.

De BGU-onderzoekers theoretiseren dat de verlichting van pijn, de indicatie voor voorgeschreven cannabis bij de meeste patiënten, mogelijk ook heeft bijgedragen aan een verlaging van de bloeddruk.

“Cannabisonderzoek bevindt zich nog in de kinderschoenen en BGU loopt voorop bij de evaluatie van klinisch gebruik op basis van wetenschappelijke studies”, zegt Doug Seserman, CEO van American Associates, Ben-Gurion University of the Negev. “Deze nieuwe studie is een van de vele die onlangs door BGU zijn gepubliceerd over de medicinale voordelen van cannabis.”