Behandeling met ultrasone energie effectief bij hoge bloeddruk

Volgens de resultaten van een wereldwijd multicenter klinisch onderzoek geleid in het VK door onderzoekers van de Queen Mary University of London en Barts Health NHS is gebleken dat een minimaal-invasieve procedure die zich richt op de zenuwen nabij de nieren de bloeddruk aanzienlijk verlaagt bij hypertensiepatiënten.

De studie, gepubliceerd in The Lancet en gepresenteerd op de American College of Cardiology-bijeenkomst, suggereert dat de procedure hoop kan bieden aan patiënten met hoge bloeddruk die niet reageren op aanbevolen behandelingen (resistente hypertensie) en een sterk verhoogd risico op cardiovasculaire ziekten, waaronder beroerte en hartaanval.

De internationale klinische proef testte een één uur durende procedure genaamd ‘renale denervatie’, die ultrasone energie gebruikt om de zenuwen tussen de nieren en de hersenen te verstoren die signalen vervoeren om de bloeddruk onder controle te houden.

De studie onderzocht 136 patiënten die werden gerandomiseerd om ofwel renale denervatie of een ‘schijnprocedure’ te krijgen – het chirurgische equivalent van een placebo. De Britse proeflocatie in het St. Bartholomew’s Hospital was de grootste patiëntenrekruteerder ter wereld, met patiënten die ook deelnamen in de Verenigde Staten, Frankrijk, Duitsland, Nederland en België

De studie toonde aan dat renale denervatie leidde tot een significant en veilig bloeddrukverlagend effect na twee maanden bij patiënten die ten minste drie verschillende bloeddrukverlagende medicijnen gebruikten. Het bleek de bloeddruk met 8,0 mmHg te verlagen, wat een 4,5 mmHg grotere daling was in vergelijking met patiënten die de schijnprocedure hadden ondergaan.

Bovendien waren er geen veiligheidsproblemen in de nierdenervatie- of schijngroepen.

Professor Melvin Lobo van de Britse hoofdonderzoeker van de Queen Mary University of London en Barts Health NHS Trust zei: “Dit is waarschijnlijk een van de belangrijkste onderzoeken op het gebied van hypertensie die in het pandemische tijdperk opduiken. Het is denkbaar dat nierdenervatie een behandeling zou kunnen worden optie voor patiënten met hypertensie in de zeer nabije toekomst en het National Institute for Health and Care Excellence (NICE) zal de technologie de komende maanden opnieuw evalueren op basis van de recente datasets.”

Dr. Manish Saxena van de Queen Mary University of London en Barts Health NHS Trust zei, die de studie leidde in het St Bartholomew’s Hospital, voegde toe: “Resistente hypertensiepatiënten lijden vaak aan orgaanschade, waaronder schade aan het hart, de ogen en de nieren, hebben een slechte kwaliteit leven en lopen een hoger risico op cardiovasculaire gebeurtenissen en overlijden.

“Veel patiënten met een hoog risico moeten omgaan met meerdere voorgeschreven medicijnen, die moeilijk te volgen kunnen zijn en een grote uitdaging vormen voor ons gezondheidszorgsysteem en onze middelen.

“Het vinden van andere manieren om de bloeddruk te verlagen bij deze moeilijk te behandelen patiënten, zoals nierdenervatie, zal hun cardiovasculaire risico verlagen, hun medicatiebelasting verminderen, hun kwaliteit van leven verbeteren en uiteindelijk leiden tot kostenbesparingen voor de NHS.”

De 49-jarige Raenard Gonzalez uit Surrey ontving de procedure als onderdeel van het proces. Hij zei: “Ik gebruik al ongeveer 19 jaar bloeddruktabletten en de afgelopen negen jaar moest ik elke dag vijf verschillende tabletten innemen. Het was zo moeilijk om ermee om te gaan en de dosering werd constant verhoogd met mijn consulent. Ik voelde me lusteloos en het was moeilijk om op een gezond gewicht te blijven, omdat ik gewoon moest blijven eten om de vermoeidheid te bestrijden en wakker te blijven. Ik wist dat er iets niet klopte, maar er leek geen ander te zijn opties voor mij.

“Ik hoorde over de proef en had het gevoel dat ik eigenlijk niets te verliezen had. Het was allemaal vrij eenvoudig, de procedure was niet zo ingrijpend en hield alleen maar in dat de huid werd doorboord, en ik kon die dag naar huis gaan en voelde niet veel pijn.

“Sinds de procedure ben ik erin geslaagd mijn gewicht onder controle te houden en heb ik zoveel meer energie en motivatie. Vroeger bleef mijn bloeddruk hoog na elke lichamelijke activiteit, maar nu maakt het niet uit hoeveel ik mezelf inspan, mijn bloeddruk gaat altijd terug naar beneden, wat geweldig is.

“Alle medicijnen die ik voor de proef nam, zijn geschrapt en ik slik nu slechts één drievoudige combinatiepil. Ik ben erg blij dat deze behandeling binnenkort beschikbaar zal zijn voor andere mensen.”