Aandachtig luisteren helpt tieners zich open te stellen

Betrokken luistertechnieken zoals oogcontact, knikken en het gebruik van sleutelwoorden om openheid te prijzen, helpen tieners wanneer ze slecht gedrag toegeven en gekwetste gevoelens delen met hun ouders, zo blijkt uit een nieuwe studie.

Onderzoekers van de University of Reading en Haifa vroegen 1001 13- tot 16-jarigen om een ​​geënsceneerd gesprek tussen een ouder en een tiener over een moeilijke situatie te bekijken, waarbij de ouder verschillende lichaamstaal en luistergedrag in verschillende versies overnam.

De deelnemers die de versies bekeken waarin de ouder zichtbaar aandachtig was, zeiden dat ze zich als tiener beter over zichzelf zouden hebben gevoeld en dat ze in de toekomst meer open zouden staan ​​over hun gevoelens. De studie, de eerste die de kwaliteit van luisteren los van andere opvoedingstechnieken bekeek, onthulde dat de tieners zich meer authentiek en verbonden met de ouder voelden door meer betrokken te zijn tijdens het luisteren.

Dr. Netta Weinstein, universitair hoofddocent klinische en sociale psychologie aan de Universiteit van Reading, die de studie mede leidde, zei: “We weten allemaal dat luisteren naar iemand die over hun problemen praat, een effectieve manier is om hen gerust te stellen en een verbinding tot stand te brengen. Maar tot nu toe is er weinig nagedacht over de kwaliteit van dat luisteren en het verschil dat dat maakt.”

“Deze studie toont aan dat in ouder-tienerrelaties, stilletjes luisteren naar een tiener en hen laten zien dat ze worden gewaardeerd en gewaardeerd om hun eerlijkheid, een krachtig effect heeft op hun bereidheid om zich open te stellen.”

Voor de studie gepubliceerd in het Journal of Experimental Child Psychology, werd een ongeveer gelijke verdeling van mannelijke en vrouwelijke adolescenten gerekruteerd, waarbij drie zich als een ander geslacht identificeerden. Het team ontdekte dat actief luisteren voor alle deelnemers even belangrijk was.

Het eerste scenario van een videogesprek beeldde een tiener uit die aan zijn moeder toegaf dat hij had geprobeerd te vapen en zich schaamde, en in het tweede vertelde hij zijn moeder dat hij werd afgewezen door zijn leeftijdsgenoten nadat hij weigerde te vapen en zich gekwetst voelde.

Elk videoscenario had een versie waarin de ouder aandachtig luisterde, en een andere waarin ze meer afgeleid leken en minder oogcontact gebruikten.

Dr. Weinstein zei: “Met zo’n grote groep deelnemers is het geruststellend om te zien dat actief luisteren in deze jaren van adolescentie universeel gunstig was.”

“Het onderzoek heeft ook enkele belangrijke implicaties voor het welzijn van tieners. De deelnemers zeiden dat het goede luistermodel dat in de video’s wordt waargenomen, zou leiden tot een beter welzijn. Hoewel we niet weten hoe vaak de verwachtingen aan de realiteit voldoen, is het duidelijk dat actief luisteren heeft meer kans om tot een goed resultaat voor tieners te leiden dan de meer passieve stijl waarmee we het hebben getest.”