Anti-aging voor de hersenen?

Belangrijke signaalroute bij hersenveroudering geïdentificeerd.

Een baanbrekend onderzoek dat op 2 augustus 2023 in het tijdschrift Nature is gepubliceerd, biedt nieuwe inzichten in verouderingsprocessen in de hersenen en potentiële doelwitten voor het bestrijden van leeftijdsgebonden neuro degeneratieve ziekten. Het onderzoeksteam, geleid door prof. Andrea Ablasser van de École Polytechnique Fédérale de Lausanne (EPFL), Zwitserland, voerde het onderzoek uit in samenwerking met wetenschappers van de Faculteit der Geneeskunde van de Universiteit van Freiburg.

Nieuw medicijn keert leeftijdsgebonden veranderingen om.

De onderzoekers van het Instituut voor Neuropathologie van het Medisch Centrum – Universiteit van Freiburg, Duitsland, toonden samen met hun Zwitserse collega’s aan dat de signaalroute cGAS-STING, die de immuunrespons op DNA bemiddelt, een cruciale factor kan zijn voor chronische immuuncel ziekte activering en verlies van zenuwcellen en functionele achteruitgang op oudere leeftijd bij muizen. “Na het gebruik van een eerder ontwikkeld nieuw medicijn om STING te blokkeren, namen de leeftijd gerelateerde cellulaire veranderingen af”, verklaarde co-auteur Dr. Marius Schwabenland, een wetenschapper aan het Instituut voor Neuropathologie van het Medisch Centrum – Universiteit van Freiburg en een fellow in het IMM-PACT Clinician Scientist Program aan de Faculteit der Geneeskunde van de Universiteit van Freiburg. “Tegelijkertijd was er een verbetering van de hersenfunctie, zoals verbeterd leren en geheugen.”

In het omgekeerd geval waren de onderzoekers in staat om de cGAS-STING-signaalroute bij muizen te versterken met behulp van een genetische modificatie in microgliale cellen, de scavenger cellen in de hersenen. Alleen al deze versterking veroorzaakte het voortijdige begin van leeftijdsgebonden cellulaire veranderingen en cognitieve achteruitgang.

Potentieel om neuro degeneratieve processen op oudere leeftijd te stoppen.

Prof. Dr. Marco Prinz, medisch directeur van het Instituut voor Neuropathologie aan het Medisch Centrum – Universiteit van Freiburg en tevens co-auteur van de studie, benadrukt het belang van deze bevindingen: “De onderzoeksresultaten suggereren dat gerichte blokkade van de cGAS- STING-route een veelbelovende aanpak zou kunnen zijn om neuro degeneratieve processen op oudere leeftijd te stoppen. Verder onderzoek is echter nodig om het volledige potentieel van deze bevindingen te begrijpen.” De studie werd uitgevoerd als onderdeel van het Collaborative Research Centre/Transregio 167 “Ontwikkeling, functie en potentieel van myeloïde cellen in het centrale zenuwstelsel” (NeuroMac), waarvan Prinz de woordvoerder is.

“Deze studie is een geweldig teken voor zover het de internationale onderzoek bekwaamheid van het Medisch Centrum – Universiteit van Freiburg betreft”, zei prof. dr. Lutz Hein, decaan van de medische faculteit van de Universiteit van Freiburg en bestuurslid van de medische faculteit. Centrum – Universiteit van Freiburg: “Het bewijs dat uitgebreide ondersteuning van jonge, getalenteerde wetenschappers de juiste aanpak is.”

vertaling persbericht: Andre Teirlinck

University of Freiburg