Luchtverontreiniging kan het risico op kanker bij ouderen verhogen

Chronische blootstelling aan fijne deeltjes luchtverontreinigende stoffen (PM2.5) en stikstofdioxide (NO2) kan het risico op kanker bij oudere volwassenen verhogen, volgens een studie onder leiding van Harvard T.H. Chan School voor Volksgezondheid.

In een cohortstudie van miljoenen Medicare begunstigden ontdekten de onderzoekers dat blootstelling aan PM2.5 en NO2 gedurende een periode van 10 jaar het risico op het ontwikkelen van colorectale en prostaatkanker verhoogde. De onderzoekers ontdekten ook dat zelfs lage niveaus van blootstelling aan luchtverontreiniging mensen bijzonder vatbaar kan maken voor het ontwikkelen van deze kankers, naast borst- en endometriumkanker.

“Onze bevindingen onthullen de biologische plausibiliteit van luchtverontreiniging als een cruciale risicofactor in de ontwikkeling van specifieke vormen van kanker, waardoor we een stap dichter bij het begrijpen van de impact van luchtverontreiniging op de menselijke gezondheid komen”, zegt Yaguang Wei, research fellow bij het Department of Environmental Gezondheid. “Om te zorgen voor eerlijke toegang tot schone lucht voor alle bevolkingsgroepen, moeten we de effecten van luchtverontreiniging volledig definiëren en vervolgens werken aan het verminderen ervan.”

De studie is op 1 augustus 2023 online gepubliceerd in Environmental Epidemiology.

Hoewel luchtverontreiniging is vastgesteld als een risicofactor voor longkanker en er een verband is ontstaan met het risico op borstkanker, hebben weinig studies gekeken naar de effecten ervan op het risico op prostaat-, colorectale en endometriumkanker.

Onderzoekers analyseerden gegevens van nationale Medicare-begunstigden van 65 jaar of ouder, verzameld van 2000 tot 2016. Alle proefpersonen waren kankervrij gedurende ten minste de eerste 10 jaar van de onderzoeksperiode. De onderzoekers creëerden afzonderlijke cohorten voor elk type kanker – borst-, colorectaal-, endometrium- en prostaatkanker – met tussen de 2,2 miljoen en 6,5 miljoen proefpersonen in elk cohort. Afzonderlijke analyses keken naar het risico op kanker onder invloed van luchtverontreinigende stoffen voor verschillende subgroepen op basis van factoren zoals leeftijd, geslacht (alleen voor colorectale kanker), ras/etniciteit, gemiddelde BMI en sociaaleconomische status.

Op basis van een verscheidenheid aan gegevensbronnen over luchtverontreiniging, ontwikkelden de onderzoekers een voorspellende kaart van PM2.5- en NO2-concentraties.

Bevindingen van de landelijke analyse toonden aan dat chronische blootstelling aan PM2,5 en NO2 het risico op het ontwikkelen van colorectale en prostaatkanker verhoogde, maar niet geassocieerd was met het risico op endometriumkanker. Voor borstkanker was blootstelling aan NO2 geassocieerd met een verminderd risico, terwijl de associatie voor PM2,5 niet doorslaggevend was. De onderzoekers suggereerden dat de gemengde associaties mogelijk te wijten zijn aan variaties in de chemische samenstelling van PM2.5, een complex mengsel van vaste en vloeibare deeltjes.

Toen de analyse werd beperkt tot regio’s waar de luchtverontreiniging niveaus aanzienlijk onder de nationale normen lagen en de samenstelling van PM2,5 redelijk stabiel bleef, was hun effect op het risico op borstkanker meer uitgesproken. Een sterker verband tussen blootstelling aan zowel verontreinigende stoffen als het risico op endometriumkanker werd ook gevonden bij lagere vervuiling niveaus.

In hun analyse van risico’s per subgroep vonden de onderzoekers aanwijzingen dat gemeenschappen met een hogere gemiddelde BMI een onevenredig hoger risico lopen op alle vier de vormen van kanker door blootstelling aan NO2, en dat zwarte Amerikanen en degenen die deelnamen aan Medicaid mogelijk vatbaarder zijn voor kankerrisico’s (prostaatkanker). en borst) door blootstelling aan PM2,5.

De onderzoekers merkten op dat zelfs gemeenschappen met schijnbaar schone lucht niet immuun waren voor het risico op kanker. Ze vonden substantiële associaties tussen blootstelling aan de twee verontreinigende stoffen en de risico’s van alle vier de vormen van kanker, zelfs bij vervuilingsniveaus die lager zijn dan de onlangs bijgewerkte richtlijnen van de Wereldgezondheidsorganisatie (die lager zijn dan de huidige Amerikaanse normen).

“De belangrijkste boodschap hier is dat de Amerikaanse luchtverontreinigingsnormen ontoereikend zijn om de volksgezondheid te beschermen”, zegt senior auteur Joel Schwartz, hoogleraar milieu-epidemiologie. “De Environmental Protection Agency heeft onlangs strengere normen voor PM2.5 voorgesteld, maar hun voorstel gaat niet ver genoeg in het reguleren van deze verontreinigende stof. De huidige NO2-normen zijn ook jammerlijk ontoereikend. Tenzij al deze normen veel, veel strenger worden, zal luchtverontreiniging elk jaar blijven resulteren in duizenden onnodige gevallen van meerdere vormen van kanker.

Vertaling persbericht: Andre Teirlinck