Alleen eten slecht voor je hart?

Naarmate vrouwen ouder worden, overtreft hun risico op hart- en vaatziekten (CVD) dat van mannen, grotendeels vanwege verminderde oestrogeenspiegels die de vaatfunctie reguleren. Daardoor is veel onderzoek gericht op verschillende risicofactoren. Een nieuwe studie suggereert dat alleen eten kan bijdragen aan een verhoogd risico op hartaandoeningen bij oudere vrouwen. Studieresultaten worden vandaag online gepubliceerd in Menopause, het tijdschrift van The North American Menopause Society (NAMS).

Als onderdeel van de algehele inspanning om de incidentie van HVZ (hart- en vaatziekten) te verminderen is er een groeiend bewustzijn van gezonde eetgewoonten; het belang van het hebben van een eetmaatje is in eerdere onderzoeken echter grotendeels over het hoofd gezien. Recente veranderingen in de samenleving hebben ertoe geleid dat meer mensen dan ooit alleen eten. Een van de belangrijkste redenen is een toename van het aantal éénpersoons huishoudens. Protocollen voor sociale afstand die zijn geïntroduceerd als reactie op de COVID19-pandemie, hebben het eten van maaltijden met anderen verder beperkt. Bovendien zijn mobiele platforms voor voedsel bezorgdiensten populairder geworden, waardoor mensen nog meer gemotiveerd worden om alleen te eten.

Nu meer mensen alleen eten, zijn er gezondheidsproblemen ontstaan. Een eerdere studie meldde dat een hogere frequentie van alleen eten geassocieerd is met een hoger risico op abdominale obesitas en verhoogde bloeddruk. Wanneer mensen alleen eten, hebben zij de neiging om sneller te eten, wat vaak leidt tot verhogingen van de body mass index, middelomtrek, bloeddruk en bloedlipideniveaus, die allemaal het risico op metabool syndroom en HVZ kunnen verhogen.

Alleen eten kan ook de geestelijke gezondheid beïnvloeden en is gemeld als een risicofactor voor depressie, die ook verband houdt met een verhoogd risico op HVZ. Hoewel deze bevindingen suggereren dat alleen eten een risicofactor is voor HVZ bij oudere vrouwen, hebben weinig studies de relatie tussen alleen eten en de prevalentie van HVZ onderzocht. Onderzoekers in deze studie waarbij bijna 600 vrouwen in de menopauze ouder dan 65 jaar betrokken waren, probeerden het gezondheidsgedrag en de voedingsstatus te vergelijken tussen oudere vrouwen die alleen eten en degenen die met anderen eten, en om de relatie te onderzoeken tussen alleen eten en de prevalentie van HVZ en de risicofactoren ervan bij oudere vrouwen.

Op basis van de resultaten van dit onderzoek concludeerden onderzoekers dat oudere vrouwen die alleen aten een slechtere voedingskennis en -inname hadden. Meer specifiek werd gevonden dat oudere vrouwen die alleen aten een lagere inname van energie, koolhydraten, voedingsvezels, natrium en kalium hadden dan degenen die met anderen aten. Bovendien hadden oudere vrouwen die alleen aten 2,58 keer meer kans op angina, een soort pijn op de borst veroorzaakt door verminderde bloedtoevoer naar het hart en een symptoom van coronaire hartziekte. Deze resultaten suggereren de waarde van voedingsvoorlichting en CVD-screening voor oudere vrouwen die voornamelijk alleen eten.

Onderzoeksresultaten zijn gepubliceerd in het artikel “Association between eating alone and cardiovascular diseases in elderly women: a cross-sectional study of KNHANES 2016 data.”

“Deze studie toont aan dat oudere vrouwen die alleen eten, meer kans hebben op symptomatische hartaandoeningen. Ze zijn ook vaker weduwe en hebben een lager inkomen en een slechtere voedingsinname. Deze resultaten zijn niet verrassend, aangezien een lagere sociaaleconomische status en sociaal isolement bijdragen tot een lagere kwaliteit van leven, meer depressies en een slechtere gezondheid. Aangezien vrouwen langer leven dan mannen, kan het vinden van manieren voor oudere vrouwen die sociaal geïsoleerd zijn om deel te nemen en zinvolle sociale banden aan te gaan, niet alleen hun voeding verbeteren, maar ook hun algehele gezondheid en tegelijkertijd de zorgkosten verlagen”, zegt Dr. Stephanie Faubion, NAMS Medical regisseur.

Vertaling: Andre Teirlinck