Advertenties veranderen niets aan de wens van tieners om junkfood te eten

Tieners die meer respons hadden in beloningscentra van de hersenen bij het bekijken van commercials voor ongezond voedsel – zoals cheeseburgers en milkshakes – van fastfoodrestaurants aten meer junkfood in een gesimuleerd fastfoodrestaurant.

Verrassend genoeg waren tieners met verhoogde hersenreacties geassocieerd met beloning, geheugen en visuele aandacht voor reclame voor gezonder voedsel – zoals salades en smoothies – uit fastfoodrestaurants ook geneigd meer junkfood te eten.

De bevindingen, gepubliceerd in het American Journal of Clinical Nutrition, dragen bij aan eerdere studies over voedselreclame als een belangrijke bijdrage aan obesitas – en fastfoodrestaurants zijn de belangrijkste adverteerders.

Maar weinig studies hebben de neurale voorspellers van voedselinname door tieners onderzocht.

“Het vermogen van fastfoodreclames om deze hersensystemen te primen, mogelijk buiten het bewuste bewustzijn, kan het voor jongeren bijzonder uitdagend maken om zich te verdedigen tegen de negatieve effecten van voedselmarketing,” zei Ashley Gearhardt, universitair hoofddocent psychologie aan de UM en hoofdauteur van de studie.

“Tieners zijn een belangrijk advertentiedoel voor de voedingsindustrie en ze krijgen weinig bescherming. Onze resultaten suggereren dat fastfoodrestaurants die meer advertenties toevoegen voor gezonder voedsel de adolescenten waarschijnlijk niet beschermen. Het verminderen van de totale hoeveelheid voedselreclame die tieners bekijken, is een belangrijk doel voor het verbeteren van de gezondheid. ”

De onderzoekssteekproef van 171 tieners van 13-16 jaar oud zag ongezonde fastfoodreclames met cheeseburgers en frieten; gezondere commercials met salades, gegrilde kipsandwiches; en non-food commercials in een functionele magnetische resonantie beeldvorming (FMRI). De deelnemers waren in staat om voedsel te consumeren uit de commercials die varieerden in voeding in een gesimuleerd fastfoodrestaurant.

Persbericht University of Michigan