Na beroerte dagelijks wandelen verlaagt risico op overlijden met 54%

Een nieuwe studie toont aan dat mensen die minstens drie tot vier uur per week wandelen of tuinieren, of minstens twee tot drie uur per week fietsen, of het equivalent daarvan na een beroerte, een 54% lager risico op overlijden hebben, ongeacht de oorzaak.

Het onderzoek is gepubliceerd in het online nummer van Neurology® van 11 augustus 2021, het medische tijdschrift van de American Academy of Neurology. De studie vond het meeste voordeel voor jongere overlevenden van een beroerte. Wanneer mensen onder de 75 jaar minstens die hoeveelheid oefenden, werd hun risico op overlijden met 80% verminderd.

“Een beter begrip van de rol van fysieke activiteit in de gezondheid van mensen die een beroerte overleven, is nodig om betere bewegingstherapieën en volksgezondheidscampagnes te ontwerpen, zodat we deze personen kunnen helpen langer te leven”, zei studieauteur Raed A. Joundi, MD, DPhil , van de Universiteit van Calgary in Canada en lid van de American Academy of Neurology. “Onze resultaten zijn opwindend, omdat slechts drie tot vier uur wandelen per week gepaard ging met een grote vermindering van de mortaliteit, en dat kan haalbaar zijn voor veel leden van de gemeenschap met een eerdere beroerte. Bovendien ontdekten we dat mensen nog meer baat hadden bij zes tot zeven uur wandelen per week. Deze resultaten kunnen in de toekomst implicaties hebben voor richtlijnen voor overlevenden van een beroerte.”

De studie keek naar 895 mensen met een gemiddelde leeftijd van 72 jaar die eerder een beroerte hadden gehad en 97.805 mensen met een gemiddelde leeftijd van 63 jaar die nog nooit een beroerte hadden gehad.

De gemiddelde wekelijkse fysieke activiteit werd geëvalueerd aan de hand van vragen over activiteiten zoals wandelen, hardlopen, tuinieren, krachttraining, fietsen en zwemmen. Mensen werd bijvoorbeeld gevraagd: “Hoe vaak heeft u de afgelopen drie maanden gelopen om te sporten? Hoeveel tijd besteed je ongeveer aan elke gelegenheid?” Onderzoekers gebruikten de frequentie en duur van elk type fysieke activiteit om de hoeveelheid lichaamsbeweging te berekenen.

Onderzoekers volgden de deelnemers gemiddeld zo’n vier en een half jaar. Na rekening te hebben gehouden met andere factoren die het risico op overlijden kunnen beïnvloeden, zoals leeftijd en roken, ontdekten onderzoekers dat 25% van de mensen die eerder een beroerte hadden gehad, door welke oorzaak dan ook stierf, vergeleken met 6% van de mensen die nog nooit een beroerte hadden gehad.

In de groep met een beroerte stierf 15% van de mensen die minstens het equivalent van drie tot vier uur wandelen per week beoefenden tijdens de follow-up, vergeleken met 33%, die dat minimum niet trainde. In de groep mensen die nog nooit een beroerte hadden gehad, stierf 4% van de mensen die dat bedrag hadden uitgeoefend, vergeleken met 8% die dat niet hadden.

Onderzoekers vonden de grootste daling van het sterftecijfer bij mensen die een eerdere beroerte hadden gehad maar jonger waren dan 75 jaar. In die groep stierf 11% van degenen die ten minste het minimum hadden gesport, vergeleken met 29% die dat niet deed. Mensen met een eerdere beroerte die jonger waren dan 75 jaar en die aan het minimale niveau van fysieke activiteit voldeden, hadden ongeveer 80% minder kans om te overlijden tijdens de follow-up van het onderzoek dan degenen die dat niet deden. Mensen ouder dan 75 jaar die het minimum beoefenden, hadden minder baat, maar hadden nog steeds 32% minder kans om te overlijden.

“Onze resultaten suggereren dat het krijgen van een minimale hoeveelheid lichaamsbeweging de sterfte op lange termijn door welke oorzaak dan ook bij overlevenden van een beroerte kan verminderen,” zei Joundi. “We moeten dit vooral benadrukken voor overlevenden van een beroerte die jonger zijn, omdat ze de grootste gezondheidsvoordelen kunnen behalen door slechts dertig minuten per dag te wandelen.”

Een beperking van de studie is dat mensen hun hoeveelheid lichaamsbeweging mogelijk niet nauwkeurig hebben gerapporteerd.

Links

https://www.brainandlife.org/

http://www.aan.com/

https://www.researchgate.net/scientific-contributions/Raed-A-Joundi-2144092355