11% van de covid patiënten liep de infectie op in Engels ziekenhuis

Meer dan een op de tien COVID-19-patiënten in 314 Britse ziekenhuizen liep de infectie op in het ziekenhuis tijdens de eerste pandemische golf, zeggen onderzoekers die ‘s werelds grootste onderzoek naar ernstige COVID-19 uitvoeren.

Het onderzoek naar ziekenhuisinfecties (HAI’s) werd geleid door dr. Jonathan Read van Lancaster University met collega’s van andere Britse universiteiten, waaronder de universiteiten van Liverpool, Edinburgh, Birmingham en Imperial College London, en is donderdag 12 augustus, gepubliceerd in The Lancet. .

De onderzoekers onderzochten dossiers van COVID-19-patiënten in Britse ziekenhuizen die deelnamen aan de studie van het International Severe Acute Respiratory and emerging Infections Consortium (ISARIC) Clinical Characterization Protocol UK (CCP-UK), die vóór 1 augustus 2020 ziek werden.

Ze ontdekten dat ten minste 11,1% van de COVID-19-patiënten in 314 Britse ziekenhuizen na opname besmet was. Ook het aandeel besmette COVID-19-patiënten in het ziekenhuis steeg medio mei 2020 tot tussen de 16% en 20%, lang na de piek van de opnames in de eerste golf.

De onderzoekers zeiden: “We schatten dat tussen de 5.699 en 11.862 patiënten die in de eerste golf waren opgenomen, tijdens hun verblijf in het ziekenhuis besmet raakten. Dit is helaas waarschijnlijk een onderschatting, omdat we geen patiënten hebben opgenomen die mogelijk zijn geïnfecteerd maar zijn ontslagen voordat ze konden worden gediagnosticeerd.”

Dr. Jonathan Read, hoofdauteur aan de Lancaster University, zei: “Het beheersen van virussen zoals SARS-CoV-2 (het virus dat COVID-19 veroorzaakt) was in het verleden moeilijk, dus de situatie had veel erger kunnen zijn. In ziekenhuizen en zorginstellingen moet infectiebestrijding echter een prioriteit blijven.”

Dr Chris Green, Universiteit van Birmingham, zei: “Er zijn waarschijnlijk een aantal redenen waarom veel patiënten in deze zorgomgevingen werden geïnfecteerd. Deze omvatten het grote aantal patiënten dat is opgenomen in ziekenhuizen met beperkte faciliteiten voor het isoleren van gevallen, beperkte toegang tot snelle en betrouwbare diagnostische tests in de vroege stadia van de uitbraak, de uitdagingen rond de toegang tot en het beste gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen, ons begrip van wanneer patiënten het meest besmettelijk in hun ziekte, enige misclassificatie van gevallen als gevolg van presentatie met atypische symptomen, en een onderwaardering van de rol van overdracht via de lucht.”

Er waren duidelijke verschillen in het aantal geïnfecteerde patiënten in het ziekenhuis, afhankelijk van het type zorg. Ziekenhuizen die acute en algemene zorg verlenen, hadden een lager percentage ziekenhuisinfecties (9,7%) dan residentiële gemeenschapszorgziekenhuizen (61,9%) en psychiatrische ziekenhuizen (67,5%), wat een weerspiegeling is van de uitbraken in verzorgingshuizen.

Professor Calum Semple, Universiteit van Liverpool, zei: “De redenen voor de variatie tussen instellingen die dezelfde soort zorg bieden, vereisen dringend onderzoek om de beste infectiebeheersingspraktijken te identificeren en te bevorderen. Er is nu onderzoek gedaan om te kijken wat er goed is gedaan en welke lessen er getrokken moeten worden om de patiëntveiligheid te verbeteren.”

Dr Anne Marie Docherty, Universiteit van Edinburgh, zei: “De onderliggende redenen voor deze hoge transmissiesnelheden in ziekenhuizen op het hoogtepunt van de eerste golf moeten worden onderzocht, zodat we de veiligheid en resultaten voor onze patiënten kunnen verbeteren. De tarieven zijn een jaar later aanzienlijk lager en mensen moeten er niet van worden weerhouden om naar het ziekenhuis te gaan als ze zich niet goed voelen.”