30-60 minuten wekelijkse spierversterkende activiteit vermindert overlijdensrisico

Elke week 30 tot 60 minuten spierversterkende activiteit zorgt voor een 10-20% lager risico op overlijden door alle oorzaken, evenals de ontwikkeling van hart- en vaatziekten, diabetes en kanker, vindt een gepoolde data-analyse van het beschikbare bewijs, online gepubliceerd in het British Journal of Sports Medicine.

De bevindingen zijn onafhankelijk van aërobe oefening. Maar de analyse wijst op een J-vormige curve voor de meeste resultaten, zonder sluitend bewijs dat meer dan een uur per week spierversterkende activiteit het risico nog verder vermindert.

Richtlijnen voor lichaamsbeweging bevelen regelmatige spierversterkende activiteiten aan voor volwassenen, voornamelijk vanwege de bekende voordelen voor de gezondheid van de skeletspieren. Voorbeelden van deze activiteiten zijn onder meer gewichtheffen; werken met weerstandsbanden; push-ups, sit-ups en squats; en zwaar tuinieren, zoals graven en scheppen.

Eerder onderzoek geeft aan dat spierversterkende activiteit geassocieerd is met een lager risico op overlijden, maar het is niet bekend wat de optimale ‘dosis’ zou kunnen zijn. Om erachter te komen, doorzochten de onderzoekers onderzoeksdatabases voor relevante prospectieve observationele studies met volwassenen zonder ernstige gezondheidsproblemen die gedurende ten minste 2 jaar werden gevolgd.

De uiteindelijke analyse omvatte 16 onderzoeken uit een initiële cache van 29. De vroegste studie werd gepubliceerd in 2012 en de meeste onderzoeken werden uitgevoerd in de VS, de rest uit Engeland, Schotland, Australië en Japan. De maximale monitoringperiode duurde 25 jaar. Het aantal deelnemers aan de studie varieerde van bijna 4000 tot bijna 480.000, en varieerde in leeftijd van 18 tot 97. Twaalf onderzoeken omvatten zowel mannen als vrouwen; twee omvatten alleen mannen, terwijl drie alleen vrouwen bevatten. Alle onderzoeken hielden rekening met aërobe of andere vormen van fysieke activiteit, evenals spierversterkende activiteiten.

De gepoolde data-analyse toonde aan dat spierversterkende activiteiten geassocieerd waren met een 10-17% lager risico op overlijden door welke oorzaak dan ook, evenals de ontwikkeling van hartaandoeningen en beroertes, kanker, diabetes en longkanker. Er werd geen verband gevonden tussen spierversterking en een verminderd risico op bepaalde vormen van kanker, waaronder die van darm, nier, blaas of alvleesklier.

Er ontstond een J-vormige curve, met een maximale risicoreductie van 10-20% bij ongeveer 30-60 minuten/week spierversterkende activiteiten voor overlijden door welke oorzaak dan ook, en de ontwikkeling van hart- en vaatziekten en alle vormen van kanker.

Voor diabetes werd een L-vormige associatie waargenomen met een grote risicovermindering tot 60 minuten/week spierversterkende activiteiten, waarna er een geleidelijke afbouw was.

Gezamenlijke analyse van spierversterkende en aerobe activiteiten toonde aan dat de vermindering van het risico op overlijden door welke oorzaak dan ook, hart- en vaatziekten en kanker respectievelijk 40%, 46% en 28% lager was wanneer deze twee soorten activiteiten werden gecombineerd.

De onderzoekers erkennen bepaalde beperkingen aan hun bevindingen, waarvan de belangrijkste was dat gegevens van slechts enkele onderzoeken werden samengevoegd voor elk van de onderzochte uitkomsten. De opgenomen onderzoeken waren ook gebaseerd op subjectieve beoordeling van spierversterkende activiteiten.

Omdat de meeste onderzoeken in de VS zijn uitgevoerd, zijn de resultaten mogelijk niet breder toepasbaar, waarschuwen de onderzoekers, die eraan toevoegen dat de opgenomen onderzoeken allemaal observationeel waren in plaats van klinische onderzoeken.

Gezien de J-vormige associaties is het potentieel van een hoger volume aan spierversterkende activiteiten op de vermindering van het risico op overlijden onduidelijk, schrijven ze.

Maar ze concluderen: “De combinatie van spierversterkende en aerobe activiteiten kan een groter voordeel opleveren voor het verminderen van alle oorzaken, [hart- en vaatziekten] en de totale kankersterfte.

“Aangezien de beschikbare gegevens beperkt zijn, zijn verdere studies – zoals studies die zich richten op een meer diverse populatie – nodig om de zekerheid van het bewijs te vergroten.”