Open brief aan de Duitse overheid
Geachte heer Bondskanselier,
We bevinden ons in de zwaarste economische crisis sinds de Tweede Wereldoorlog. Alleen al het afgelopen jaar zijn er minstens 100.000 industriële banen verdwenen zonder vervanging. De politieke beloften van de vorige regering over een “groen economisch wonder” zijn gebakken lucht gebleken. De werkelijkheid is dat er nog nooit zoveel goede banen bedreigd zijn als nu.
In Duitsland werken meer dan een miljoen mensen in energie-intensieve industrieën – de meeste in sectoren die onder de IGBCE en IG Metall vallen. Daarom hebben we NU een industrie- en economische agenda voor 2030 nodig!
We hebben innovatie en investeringen nodig voor goede banen en leefbare regio’s. We willen geen willekeurige subsidies, maar redelijke randvoorwaarden zodat goede arbeid en waardecreatie in Duitsland weer een toekomst hebben.
Hoe terecht de klachten over verlammende bureaucratie en achterstallige digitalisering ook zijn, het is even waar dat het Duitse energiebeleid zich tot een van de gevaarlijkste risico’s voor onze economie en industrie heeft ontwikkeld.
Als de energietransitie, zoals vaak gezegd wordt, een openhartoperatie op onze economie is, dan is die operatie grondig mislukt. We moeten vaststellen: de patiënt dreigt op de operatietafel te sterven.
Al 35 jaar worden zonne-energie (PV) en wind wettelijk bevoordeeld en gesubsidieerd. Toch leveren ze tot op de dag van vandaag geen grotere bijdrage aan de leveringszekerheid dan drie decennia geleden. Daarentegen veroorzaken ze netwerkkosten van honderden miljarden euro’s.
De dubbele uitstap uit kernenergie en steenkool heeft Duitsland afhankelijk gemaakt van onbetrouwbare zonne- en windenergie en dure gasimporten. De rekening betalen we met de hoogste elektriciteitsprijzen van Europa. Onze stroomvoorziening was nog nooit zo duur en onzeker.
Deze hoge elektriciteitsprijzen zijn niet alleen sociaal onrechtvaardig, ze bedreigen inmiddels ook onze economie, onze welvaart en onze maatschappelijke vrede.
Wij eisen:
➢ De elektriciteitsprijzen moeten voor de economie – en vooral voor de industrie – weer internationaal concurrerend worden. We hebben een industrieel stroomtarief van 5 ct/kWh nodig, dat niet verder mag worden verhoogd door politieke CO₂-kosten of worden overladen met aanvullende eisen.
➢ Duurzame en volledige vrijstelling van transmissiekosten voor stroomintensieve productie, voortzetting van de verlichting volgens §19.2 StromNEV en gratis aansluiting op de elektriciteitsinfrastructuur met de vereiste capaciteit.
➢ Geen extra lasten voor industriële eigen stroomvoorziening. Industriële elektriciteitsnetten en WKK-eigenvoorziening zijn belangrijke economische troeven en vestigingsfactoren die internationaal versterkt moeten worden.
➢ In plaats van verdere eenzijdige inspanningen van Duitsland en Europa op het gebied van klimaatbescherming eisen wij een duidelijke koppeling: wereldwijd moeten alle relevante landen zich verbinden tot gelijke inspanningen.
➢ Bescherming van de industrie tegen bijzondere lasten van het EU ETS via een effectief CBAM (CO₂-grensheffing) dat ook exporten omvat, ontwijking voorkomt en het productbereik uitbreidt op basis van de daadwerkelijke concurrentiepositie.
➢ Versterking en modernisering van handelsbescherming door een fundamentele herziening van de bestaande EU-instrumenten tegen dumping en subsidies, met name met het oog op China.
➢ Grondige herziening van de Duitse waterstofstrategie met als doel pragmatische en realistische eisen aan technologie en doelstellingen. Als Europese en internationale “groene kopmarkten” niet tijdig gerealiseerd kunnen worden, moeten concurrerende alternatieven voor waterstof mogelijk worden gemaakt.
➢ Onmiddellijke goedkeuring van een investeringsvriendelijk wetgevingspakket voor het mogelijk maken van CCU/S (koolstofafvang, -gebruik en -opslag), inclusief staatsgaranties en infrastructuurinvesteringen zonder technologische of sectorspecifieke selectie.
➢ Moratorium op de sluiting van elektriciteitscentrales: geen sluiting voordat er nieuwe, gegarandeerde capaciteit beschikbaar is.
➢ Stop met de ongecontroleerde uitbreiding van zonne- en windenergie: vergunningen alleen nog voor netcompatibele investeringen.
Geachte heer Bondskanselier, de Duitse energietransitie dreigt de economische positie van Duitsland – en daarmee ook al onze collega’s – te overbelasten. Wij verwachten in plaats van loze beloften en mooie praatjes eindelijk duidelijke uitspraken en concrete maatregelen van de regering om de fouten in het Duitse energie- en klimaatbeleid recht te zetten en onze energievoorziening weer internationaal concurrerend te maken.
Van het handelen van deze regering hangt niet alleen abstract de toekomst van Duitsland als industrieland af – van u hangt concreet de toekomst van miljoenen goede industriële banen af. De tijd voor mooie woorden is voorbij. Onze collega’s zullen deze regering beoordelen op haar daden!
Met vriendelijke groet,
Uwe Teubner – Voorzitter, Groepsondernemingsraad LEAG
Toralf Smith – Voorzitter, Centrale Ondernemingsraad Lausitz Energie Kraftwerke AG
Stephanie Albrecht-Suliak – Regionaal Secretaris, IGBCE Noordoost
Dirk Vogeler – Ondernemingsraadvoorzitter, ArcelorMittal Eisenhüttenstadt
Enrico Symanzig – Ondernemingsraadvoorzitter, BASF Schwarzheide GmbH