Lasertechnologie biedt doorbraak in opsporen van illegaal ivoor

Wetenschappers van de universiteiten van Bristol en Lancaster hebben een lasergebaseerde methode ontwikkeld om snel onderscheid te maken tussen illegaal ivoor van olifanten en legaal ivoor van mammoetslagtanden, wat mogelijk kan helpen in de strijd tegen de illegale handel in ivoor.

Ondanks het verbod op ivoor van olifanten gaat de stroperij door, waardoor de olifantenpopulaties aanzienlijk afnemen. Ivoor van mammoettanden, afkomstig van uitgestorven soorten, wordt legaal verhandeld, maar vormt een uitdaging voor de handhaving vanwege de gelijkenis met ivoor van olifanten.

De studie, gepubliceerd in PLOS ONE, maakte gebruik van Raman-spectroscopie om subtiele chemische verschillen tussen de twee soorten ivoor snel en niet-destructief te detecteren. Uit de resultaten bleek dat de methode nauwkeurig ivoormonsters van olifanten en mammoeten identificeerde.

Dr. Rebecca Shepherd van de Universiteit van Bristol benadrukte de efficiëntie en het gebruiksgemak van Raman-spectroscopie vergeleken met de huidige methoden, en suggereerde het potentieel ervan om het douanetoezicht wereldwijd te verbeteren. Dr. Jemma Kerns van de Lancaster Medical School benadrukte de belofte van de gecombineerde aanpak voor het identificeren van onbekende ivoormonsters. Professor Adrian Lister van het Natural History Museum wees op het belang van het niet-invasieve karakter van de methode.

Professor Charlotte Deane, uitvoerend voorzitter van EPSRC, benadrukte het belang van innovatieve technieken zoals Raman-spectroscopie bij de bestrijding van de illegale ivoorhandel. De studie werd gefinancierd door EPSRC en er waren onderzoekers van meerdere instellingen bij betrokken.

Bron: University of Bristol