Gebruik van zuurremmende medicijnen verhoogt risico op migraine

Een studie gepubliceerd in Neurology® Clinical Practice toont aan dat personen die zuurremmende medicijnen gebruiken, waaronder protonpompremmers (PPI’s), histamine H2-receptorantagonisten (H2-blokkers) en maagzuurremmers, een hoger risico kunnen lopen op migraine en ernstige hoofdpijn.

Het onderzoek, geleid door Margaret Slavin, PhD, RDN, van de Universiteit van Maryland, College Park, analyseerde gegevens van 11.818 deelnemers. Uit bevindingen bleek dat degenen die zuurremmende medicijnen gebruikten een hogere prevalentie van migraine of ernstige hoofdpijn hadden vergeleken met niet-gebruikers.

Na correctie voor verschillende factoren bleek uit het onderzoek dat PPI-gebruikers 70% meer kans hadden op migraine, dat H2-blokkers 40% meer kans hadden en dat gebruikers van antacidasupplementen 30% meer kans hadden. Slavin benadrukte de noodzaak van verder onderzoek vanwege het wijdverbreide gebruik van deze medicijnen en hun mogelijke implicaties voor migraine.

Het is echter van cruciaal belang om te erkennen dat het onderzoek alleen een verband aantoont, en geen oorzakelijk verband. Bovendien richtte het onderzoek zich uitsluitend op geneesmiddelen op recept en omvatte het geen vrij verkrijgbare medicijnen.

Ondanks deze bevindingen merkte Slavin op dat veel mensen zuurverlagende medicijnen nodig hebben voor het beheersen van aandoeningen zoals zure reflux, en dat beslissingen over het gebruik ervan moeten worden genomen in overleg met zorgverleners.

Bron: The American Academy of Neurology