1 op de 20 mensen in Engeland rookt en drinkt teveel

Uit nieuw onderzoek blijkt dat 1 op de 20 mensen in Engeland rookt en drinkt op een niveau dat een risico voor de gezondheid vormt, waardoor de kans op een ernstige ziekte groter wordt

Sinds de Covid-19-pandemie is de kans groter dat rokers alcohol drinken op een niveau waarbij ze risico lopen op schade. Stijging van 21% in 2019 naar 30% in 2022.

De helft van de mensen die zowel roken als drinken op risicovolle niveaus geeft aan de afgelopen maand psychische problemen te hebben ervaren en bij 45% is een psychische aandoening vastgesteld

Er is meer actie nodig om de gewrichtsschade door tabak en alcohol te voorkomen

Een nieuwe studie gepubliceerd in het tijdschrift Addictive Behaviors heeft de omvang aangetoond van het aantal mensen dat gecombineerde schade ondervindt van alcohol en tabak. De studie, uitgevoerd door onderzoekers van University College London, de University of Bristol en King’s College London in samenwerking met Action on Smoking and Health, ondervroeg tussen maart 2014 en maart 2022 meer dan 150.000 volwassenen in Engeland.

Dit komt op het moment dat de Health and Social Care Select Committee op dinsdag 6 februari bewijs verzamelt over de schade aan tabak en alcohol.

Het onderzoek toonde aan dat het aandeel rokers dat ook drinkt op een niveau dat het risico op gezondheidsschade vergroot (d.w.z. door de ontwikkeling van kanker, leverziekten en hart- en vaatziekten) tijdens de pandemie is toegenomen en sindsdien hoog is gebleven. Mensen werden gedefinieerd als risicovol drinken als er een aanzienlijk risico bestond op schade aan hun lichamelijke of geestelijke gezondheid en als hun drinken negatieve sociale en financiële gevolgen zou kunnen hebben.

Mensen die op deze niveaus roken en drinken, hebben ook een hoger percentage geestelijke gezondheidsproblemen vergeleken met degenen die dat niet doen.

De auteurs van het onderzoek roepen het Health Select Committee op om het niveau van gerichte steun te onderzoeken om deze groep te helpen met hun roken, drinken en geestelijke gezondheid en de manieren waarop schade kan worden voorkomen door middel van coherente benaderingen om de schade van roken en alcohol voor de samenleving te verminderen. .

Hazel Cheeseman, Deputy Chief Executive bij ASH en een van de auteurs van het rapport, zei:

“Roken steelt gemiddeld tien jaar van het leven. Als mensen die roken ook meer drinken dan de aanbevolen limieten, wordt het niet alleen moeilijker om te stoppen met roken, maar vergroot het ook het risico op een slechte gezondheid en vroegtijdig overlijden voor rokers. Als er geen actie wordt ondernomen tegen alcohol, dreigt de vooruitgang op het gebied van roken te vertragen. We verstrekken dit bewijsmateriaal aan het Health Select Committee om de overlap tussen deze twee risicovolle gedragingen te benadrukken, en de noodzaak om ze samen aan te pakken in plaats van afzonderlijk.”

Tijdens de bewijssessie uitte Hazel ook zijn bezorgdheid over het feit dat de lessen uit de tabakscontrole over de bescherming van het gezondheidsbeleid tegen de invloed van de industrie niet verloren gaan voor alcohol: “alleen door hen op afstand te houden hebben we vooruitgang gezien.” [https://x.com/InstAlcStud/status/1754851864560976261?s=20]

Professor Sir Ian Gilmore, voorzitter van de Alcohol Health Alliance, voegde hieraan toe:

“Deze studie laat een zorgwekkende trend zien in de richting van een toenemend alcoholgebruik onder mensen die al roken. Alcohol is schadelijk voor zowel de lichamelijke als de geestelijke gezondheid en roken vergroot de risico’s. De overheid moet lessen trekken uit de successen op het gebied van de tabaksontmoediging om de schade als gevolg van alcohol te verminderen, inclusief de introductie van een op bewijs gebaseerde strategie die de prijs, promotie en beschikbaarheid aanpakt en adequate financiering voor behandeldiensten garandeert.

Dr. Claire Garnett, Research Fellow en hoofdauteur van het onderzoek zei:

“Uit deze studie bleek dat mensen die zowel drinken op steeds hogere risiconiveaus als roken, vaker psychische klachten en geestelijke gezondheidsproblemen hebben. Gezien het multiplicatieve effect dat deze groep zal ondervinden van beide gedragingen op hun risico op kanker, is het belangrijk om zich op deze groep te concentreren en gerichte ondersteuning te bieden om hen te helpen de schade van zowel alcohol als tabak te verminderen.”

Roken en alcohol drinken op schadelijke niveaus vergroot de gezondheidsrisico’s van beide producten en alcohol drinken kan het moeilijker maken om te stoppen met roken. De extra complicaties van de hoge cijfers van een slechtere geestelijke gezondheid betekenen dat stoppen met roken mogelijk geen prioriteit heeft, noch door het individu, noch door zorgverleners, en dit is zorgwekkend.

Gezondheidsorganisaties roepen op tot beleidsmaatregelen om de schade als gevolg van roken en alcohol te verminderen.

Belangrijkste bevindingen

Tussen april 2020 en maart 2022 rookte en dronk gemiddeld 4,6% van de mensen alcohol op risicovolle niveaus. Dit komt neer op ongeveer 2 miljoen mensen alleen al in Engeland.

Mensen die op risicovolle niveaus rookten en dronken, hadden minder kans om te proberen minder te drinken of te roken.
Een kwart (27,2%) van de risicodrinkers rookte in 2022.

Bijna 1 op de 3 rokers (30,3%) dronk in 2022 op risicovolle niveaus.
Het aantal risicovolle drinkers onder rokers is aan het begin van de Covid-19-pandemie in 2020 gestegen en is sindsdien hoog gebleven.

Mensen die roken combineerden met risicovol drinken, vergeleken met degenen die geen van beide deden, waren waarschijnlijk jonger, man, blank en hadden een hoger opleidingsniveau

Mensen die roken en riskant drinken combineerden, vergeleken met volwassenen die dat wel deden