Onregelmatige maaltijden kunnen bij kinderen hoofdpijn veroorzaken

Bij kinderen en tieners veroorzaken onregelmatige maaltijden, zoals een overgeslagen ontbijt een verhoogd risico op frequente hoofdpijn, volgens een nieuwe studie gepubliceerd in de online uitgave van Neurology® van 28 februari 2024, het medische tijdschrift van de American Academy of Neurology. Uit het onderzoek bleek ook dat bij kinderen tussen de 12 en 17 jaar het gebruik en de blootstelling aan middelen, met name elektronische sigaretten (e-sigaretten), in verband werden gebracht met frequente hoofdpijn.

Voor het onderzoek werd frequente hoofdpijn gedefinieerd als meer dan één keer per week voorkomend.

“Het is niet ongebruikelijk dat kinderen en tieners hoofdpijn hebben, en hoewel medicijnen worden gebruikt om hoofdpijn te stoppen en soms te voorkomen, kunnen veranderingen in levensstijl ook een effectieve route naar verlichting bieden door hoofdpijn te voorkomen en de kwaliteit van leven te verbeteren”, aldus studieauteur Serena L. Orr, MD, MSc, van de Universiteit van Calgary in Canada en lid van de American Academy of Neurology.

Bij het onderzoek waren bijna 5 miljoen kinderen en tieners in de leeftijd van 5 tot 17 jaar betrokken die deelnamen aan een groot Canadees gezondheidsonderzoek. Er werd hen gevraagd of ze de afgelopen zes maanden hoofdpijn hadden gehad en hoe vaak. Ongeveer 6% van de deelnemers had meer dan één keer per week hoofdpijn.

In de enquête werd gevraagd naar verschillende levensstijlfactoren, waaronder schermtijd, slaapuren en maaltijden. Angst- en stemmingsstoornissen werden beoordeeld. Deelnemers van 12 tot 17 jaar werden ook gevraagd naar middelengebruik en blootstelling.

Voor de maaltijden rapporteerden de deelnemers hoe vaak ze de afgelopen week hadden ontbeten en hoe vaak ze met hun gezin gingen eten, voor een totaal van 14 mogelijke maaltijden. Degenen die regelmatig hoofdpijn hadden, hadden gemiddeld negen van dergelijke maaltijden, vergeleken met gemiddeld twaalf maaltijden voor kinderen die één of minder hoofdpijn per week hadden.

Na correctie voor factoren als leeftijd, geslacht, gezinsinkomen en andere levensstijlfactoren, ontdekten onderzoekers dat deelnemers die regelmatig ontbijten en dineren met hun gezin een 8% lager risico hadden op frequente hoofdpijn dan degenen die geen regelmatige maaltijden aten. .

Aan deelnemers van 12 tot 17 jaar werd ook gevraagd hoe vaak ze stoffen zoals alcohol, sigaretten, e-sigaretten en cannabis gebruikten. E-sigaretten werden dagelijks gebruikt door 8% van de deelnemers met frequente hoofdpijn, vergeleken met 3% van de deelnemers met één of minder hoofdpijn per week. Bovendien had 79% van de deelnemers met frequente hoofdpijn de afgelopen maand geen e-sigaretten gebruikt, vergeleken met 88% van degenen die geen frequente hoofdpijn hadden.

Na aanpassingen voor leeftijd, geslacht, gezinsinkomen en andere levensstijlfactoren ontdekten onderzoekers dat degenen die dagelijks e-sigaretten gebruikten een dubbele kans hadden op frequente hoofdpijn vergeleken met degenen die nooit e-sigaretten gebruikten.

Na soortgelijke aanpassingen vonden onderzoekers geen verband met hoofdpijn tijdens slaap, schermtijd en ander middelengebruik.

Deelnemers met angst- en stemmingsstoornissen hadden tweemaal zoveel risico op frequente hoofdpijn als degenen zonder.

“We hebben angst- en stemmingsstoornissen beoordeeld omdat ze in verband zijn gebracht met hoofdpijn en van invloed kunnen zijn op het levensstijlgedrag”, zegt Orr. “Het is mogelijk dat regelmatige gezinsmaaltijden kunnen leiden tot een grotere verbondenheid en communicatie binnen het gezin, en betere resultaten op het gebied van de geestelijke gezondheid, wat op zijn beurt de frequentie van hoofdpijn kan beïnvloeden.”

Orr voegde hieraan toe: “Onze bevindingen suggereren dat het vragen naar levensstijlfactoren zoals middelenmisbruik medische professionals kan helpen levensstijlinterventies te identificeren die nuttig kunnen zijn voor jonge mensen en kunnen helpen frequente hoofdpijn te verminderen.”

Een beperking van het onderzoek was dat het geen kinderen en tieners omvatte die in pleeggezinnen, instellingen of in First Nation-reservaten en andere inheemse nederzettingen in Canada woonden.