Amerikaanse slaapexperts willen af van de verstorende zomertijd

Nu de lente snel in aantocht is, bereiden velen in de VS zich voor op het begin van de zomertijd. Hoewel het verlies van een uur slaap onbeduidend kan lijken, onthult steeds meer bewijsmateriaal de gevaarlijke en nadelige effecten van zomertijd voor de menselijke gezondheid en veiligheid. De American Academy of Sleep Medicine dringt er bij beleidsmakers op aan om prioriteit te geven aan het welzijn van individuen door seizoensveranderingen af te schaffen ten gunste van permanente standaardtijd.

De AASM wordt bijgestaan door leden van de Coalition for Permanent Standard Time in deze poging om “de zomertijd achter zich te laten” en de permanente standaardtijd te herstellen.

“Onderzoek toont aan dat de abrupte seizoensverschuiving in de tijd het circadiaanse ritme verstoort, wat leidt tot slaapstoornissen, verhoogde vermoeidheid en zelfs een verhoogd risico op hartaanvallen en beroertes”, aldus Dr. James A. Rowley, voorzitter van de AASM. “De overgangsperiode na de tijdsverandering laat ook een piek zien in arbeidsongevallen, verkeersongevallen en medische fouten als gevolg van slaapgebrek en cognitieve stoornissen.”

Volgens enquêtegegevens van de AASM heeft 64% van de Amerikaanse volwassenen de wens geuit om seizoensveranderingen te vervangen door een nationale, vaste tijd het hele jaar door. Jarenlang hebben wetgevers en medische experts ook gesproken over het elimineren van alle tijdsveranderingen, en in 2022 heeft de Senaat de Sunshine Protection Act aangenomen, die tot doel heeft permanente zomertijd in de VS in te voeren. Permanente zomertijd zou echter de kloktijd van zonsopgang, waardoor het later in de ochtend donker blijft, vooral tijdens de wintermaanden wanneer de dagen korter zijn. Deze lange, donkere ochtenden maken het moeilijk om wakker te worden voor school en werk en brengen de veiligheid in gevaar van kinderen die bij de bushalte wachten en naar school lopen.

“Het aannemen van een vaste tijd het hele jaar door zou ons helpen prioriteit te geven aan de slaapgezondheid en onze dagelijkse schema’s af te stemmen op de natuurlijke ritmes van ons lichaam – maar die tijd zou standaardtijd moeten zijn,” benadrukte Rowley. “De standaardtijd komt overeen met de interne klok van ons lichaam en biedt een betere mogelijkheid om regelmatig de juiste duur van hoogwaardige, rustgevende slaap te krijgen, wat ons fysieke en mentale welzijn verbetert.”

Veel Amerikanen zullen worstelen met de vraag hoe ze in maart moeten overschakelen naar zomertijd. Om vermoeidheid en slaperigheid geassocieerd met de ‘voorwaartse lente’ te minimaliseren, beveelt de AASM het volgende aan:

Zorg voor minimaal zeven uur slaap per nacht voor en na de tijdsverandering. Het handhaven van een consistente slaaproutine is cruciaal.
Pas de bed- en opstatijden geleidelijk aan door ze elke avond een paar nachten vóór de tijdsverandering 15-20 minuten eerder te verschuiven.
Pas de timing aan van dagelijkse routines die ‘tijdsignalen’ zijn voor uw lichaam, zoals uw maaltijden of trainingsschema.
Zet de klok in de vroege avond voor de zomertijd een uur vooruit en ga die avond op de normale bedtijd naar bed.
Ga de week na de tijdsverandering naar buiten voor het vroege ochtendzonlicht, omdat het felle licht je interne klok zal helpen de nieuwe tijd in te stellen. Dit helpt bij het reguleren van de slaap en alertheid.