Zoutvervangers helpen bij handhaven bloeddruk bij oudere volwassenen

Het vervangen van gewoon zout door een zoutvervanger kan de incidentie van hypertensie, of hoge bloeddruk, bij oudere volwassenen verminderen zonder hun risico op episodes van lage bloeddruk te verhogen, volgens een recente studie in het Journal of the American College of Cardiology. Mensen die een zoutvervanger gebruikten, hadden 40% minder kans op hypertensie dan mensen die gewoon zout gebruikten.

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie is hypertensie de belangrijkste risicofactor voor hart- en vaatziekten en sterfte. Het treft meer dan 1,4 miljard volwassenen en leidt wereldwijd tot 10,8 miljoen sterfgevallen per jaar. Een van de meest effectieve manieren om het risico op hypertensie te verlagen is het verminderen van de natriuminname. In dit onderzoek wordt gekeken naar zoutvervangers als een betere oplossing om de bloeddruk onder controle te houden en gezond te houden dan het verminderen van zout alleen.

“Volwassenen trappen vaak in de val van het consumeren van overtollig zout door gemakkelijk toegankelijk en budgetvriendelijk verwerkt voedsel,” zegt Yangfeng Wu, MD, PhD, hoofdauteur van het onderzoek en uitvoerend directeur van het Peking University Clinical Research Institute in Beijing, China. “Het is van cruciaal belang om de impact van onze voedingskeuzes op de gezondheid van het hart te erkennen en het publiek bewuster te maken van zoutarme opties.”

Onderzoekers in deze studie evalueerden de impact van natriumverlagende strategieën op de bloeddruk bij oudere volwassenen die in zorginstellingen in China verblijven. Hoewel eerdere onderzoeken aantonen dat het verminderen van de zoutinname nieuwe hypertensie kan voorkomen of vertragen, kan het op lange termijn verminderen en vermijden van zout een uitdaging zijn.

De DECIDE-Salt studie omvatte 611 deelnemers van 55 jaar of ouder uit 48 zorginstellingen, verdeeld in twee groepen: 24 instellingen (313 deelnemers) die het gebruikelijke zout vervingen door de zoutvervanger en 24 instellingen (298 deelnemers) die het gebruikelijke zout bleven gebruiken. Alle deelnemers hadden een bloeddruk <140/90mmHg en gebruikten bij aanvang geen bloeddrukverlagende medicijnen. De primaire uitkomst was deelnemers die hypertensie hadden, bloeddrukverlagende medicijnen gebruikten of belangrijke cardiovasculaire ongewenste voorvallen ontwikkelden tijdens de follow-up.

Na twee jaar was de incidentie van hypertensie 11,7 per 100 persoonsjaren bij deelnemers met zoutvervangers en 24,3 per 100 persoonsjaren bij deelnemers met gewoon zout. Mensen die de zoutvervanger gebruikten hadden 40% minder kans om hypertensie te ontwikkelen in vergelijking met degenen die gewoon zout gebruikten. Bovendien veroorzaakten de zoutvervangers geen hypotensie, wat een veel voorkomend probleem kan zijn bij oudere volwassenen.

“Onze resultaten laten een opwindende doorbraak zien in het handhaven van de bloeddruk die mensen een manier biedt om hun gezondheid te beschermen en de kans op cardiovasculaire risico’s te minimaliseren, terwijl ze tegelijkertijd kunnen genieten van de voordelen van het toevoegen van een heerlijke smaak aan hun favoriete maaltijden,” zei Wu. “Gezien het bloeddrukverlagende effect, bewezen in eerdere onderzoeken, is de zoutvervanger gunstig voor alle mensen, zowel hypertensief als normotensief, en dus een wenselijke bevolkingsstrategie voor preventie en controle van hypertensie en hart- en vaatziekten.”

Beperkingen van het onderzoek zijn onder andere dat het een post-hocanalyse is, dat de studieresultaten niet vooraf gespecificeerd waren en dat er bij veel patiënten geen follow-upbezoeken waren. Analyses wezen uit dat deze ontbrekende waarden willekeurig waren en meerdere gevoeligheidsanalyses ondersteunen de robuustheid van de resultaten.

In een begeleidend redactioneel commentaar zei Rik Olde Engberink, MD, PhD, onderzoeker, nefroloog en klinisch farmacoloog bij de afdeling Interne Geneeskunde van het Amsterdam Universitair Medisch Centrum, dat de studie een aantrekkelijk alternatief biedt voor de falende strategie om de inname van zout wereldwijd te verminderen, maar dat er vragen en inspanningen blijven.

“In de DECIDE-Salt studie werd de zoutvervanger aan het keukenpersoneel gegeven en mochten de instellingen niet meer dan één keer per week voedsel van buitenaf aanbieden,” zei Olde Engberink. “Deze aanpak heeft mogelijk een grotere invloed op de bloeddrukuitkomsten, en om deze reden zouden zoutvervangers vroeg in de voedselketen door de voedingsindustrie moeten worden overgenomen, zodat de natrium-kaliumverhouding van bewerkte voedingsmiddelen zal verbeteren.”