Hormoonverstoorder BPA (bisfenol A) en je gezondheid

BPA (bisfenol A) is een chemische stof die veel wordt gebruikt bij de vervaardiging van kunststoffen en harsen. Het wordt ook gebruikt in sommige tandheelkundige materialen, zoals tandafdichtingsmiddelen en composietvullingen. Van BPA is aangetoond dat het hormoonverstorende eigenschappen heeft en oestrogeen in het lichaam kan nabootsen. Hoewel de hoeveelheid BPA die vrijkomt uit tandheelkundige materialen over het algemeen als zeer klein wordt beschouwd, bestaat er enige bezorgdheid dat herhaalde blootstelling aan lage niveaus van BPA negatieve gezondheidseffecten kan hebben, met name op het endocriene systeem.

Sommige onderzoeken hebben gesuggereerd dat blootstelling aan BPA uit tandvullingen en andere bronnen in verband kan worden gebracht met een verhoogd risico op hormoongerelateerde gezondheidsproblemen, waaronder voortplantingsstoornissen, kanker en ontwikkelingsproblemen bij kinderen. Andere onderzoeken hebben echter geen significant verband gevonden tussen blootstelling aan BPA uit tandheelkundig materiaal en nadelige gezondheidseffecten.

Om de blootstelling aan BPA uit tandheelkundige materialen te verminderen, bieden sommige tandartsen BPA-vrije composietvullingen aan als alternatief voor traditionele amalgaamvullingen.

Het verder  te vinden in voedsel- en drankverpakkingen, waterflessen, babyflessen en speelgoed. Kinderen kunnen bijzonder kwetsbaar zijn voor de negatieve gezondheidseffecten van BPA omdat hun lichaam nog in ontwikkeling is. Studies hebben aangetoond dat BPA-blootstelling in verband kan worden gebracht met een verscheidenheid aan gezondheidsproblemen bij kinderen, waaronder gedrags- en ontwikkelingsproblemen, zwaarlijvigheid en vroege puberteit. BPA kan werken als een hormoonontregelaar, wat betekent dat het het hormonale systeem van het lichaam kan verstoren en de normale hormonale werking kan beïnvloeden.

Om blootstelling aan BPA te verminderen, wordt aanbevolen om geen plastic producten te gebruiken die zijn gelabeld met recyclingcodes 3 en 7, die BPA kunnen bevatten. Kies in plaats daarvan producten van glas, roestvrij staal of BPA-vrij plastic. Het wordt ook aanbevolen om het verwarmen van voedsel of dranken in plastic bakjes te vermijden, omdat hierdoor BPA in het voedsel of de drank kan uitlogen.

Daarnaast is het belangrijk om goede hygiëne toe te passen, zoals regelmatig handen wassen en speelgoed en andere oppervlakken regelmatig schoonmaken, om het risico op blootstelling aan BPA en andere schadelijke chemicaliën te verminderen.

In de Verenigde Staten heeft de FDA het gebruik van BPA in babyflessen, drinkbekers en verpakkingen voor zuigelingenvoeding verboden. Het is echter nog steeds toegestaan in andere voedselverpakkingen en -containers. De FDA heeft richtlijnen opgesteld voor veilige niveaus van BPA-blootstelling, maar sommige belangengroepen hebben hun bezorgdheid geuit dat deze richtlijnen mogelijk niet streng genoeg zijn om de volksgezondheid te beschermen.

De Europese Unie heeft het gebruik van BPA in babyflesjes en verpakkingen voor zuigelingenvoeding verboden. Het wordt ook gereguleerd in andere producten onder de REACH-verordening (Registration, Evaluation, Authorization, and Restriction of Chemicals). De EU heeft een limiet gesteld aan de hoeveelheid BPA die van voedselverpakkingen naar voedsel kan migreren.

Andere landen, zoals Canada en China, hebben ook stappen ondernomen om het gebruik van BPA in consumentenproducten te reguleren.

Links