Studie vindt BPA (plastic,kassabonnen) niveaus bij mensen dramatisch onderschat

Onderzoekers hebben een nauwkeurigere methode ontwikkeld voor het meten van bisfenol A (BPA) -niveaus bij mensen en vonden dat de blootstelling aan de hormoonontregelende chemische stof veel hoger is dan eerder werd aangenomen. De studie, gepubliceerd in het tijdschrift The Lancet Diabetes & Endocrinology op 5 december, levert het eerste bewijs dat de metingen waarop regelgevende instanties, waaronder de Amerikaanse Food and Drug Administration, vertrouwen, onjuist zijn en de blootstellingsniveaus zelfs 44 keer onderschatten.

“Deze studie roept serieuze zorgen op over de vraag of we voorzichtig genoeg zijn geweest over de veiligheid van deze chemische stof,” zei Patricia Hunt, professor aan de Washington State University en overeenkomstige auteur op het papier. “Het komt erop neer dat de conclusies van de federale agentschappen zijn gekomen over hoe BPA te reguleren mogelijk zijn gebaseerd op onnauwkeurige metingen.”

BPA is te vinden in een breed scala aan kunststoffen, waaronder voedsel- en drankcontainers, en dierstudies hebben aangetoond dat het de hormonen van het lichaam kan beïnvloeden. In het bijzonder is foetale blootstelling aan BPA in verband gebracht met problemen met groei, metabolisme, gedrag, vruchtbaarheid en een nog groter risico op kanker.

Ondanks dit experimentele bewijs, heeft de FDA gegevens geëvalueerd uit studies die BPA in menselijke urine meten en vastgesteld dat de blootstelling van de mens aan de chemische stof zeer laag is en daarom veilige niveaus. Dit artikel daagt die veronderstelling uit en roept vragen op over andere chemicaliën, waaronder BPA-vervangingen, die ook worden beoordeeld met behulp van indirecte methoden.

Hunts collega, Roy Gerona, universitair docent aan de Universiteit van Californië, San Francisco, ontwikkelde een directe manier om BPA te meten die nauwkeuriger rekening houdt met BPA-metabolieten, de verbindingen die worden aangemaakt wanneer de chemische stof door het menselijk lichaam gaat.

Voorheen moesten de meeste studies vertrouwen op een indirect proces om BPA-metabolieten te meten, met behulp van een enzymoplossing gemaakt van een slak om de metabolieten terug te transformeren in hele BPA, die vervolgens kon worden gemeten.

De nieuwe methode van Gerona is in staat om de BPA-metabolieten zelf rechtstreeks te meten zonder de enzymoplossing te gebruiken.

In deze studie vergeleek een onderzoeksteam bestaande uit Gerona, Hunt en Fredrick vom Saal van de Universiteit van Missouri de twee methoden, eerst met synthetische urine met BPA en vervolgens met 39 menselijke monsters. Ze vonden veel hogere niveaus van BPA met behulp van de directe methode, maar liefst 44 keer het gemiddelde gerapporteerd door de National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES). Het verschil tussen de twee methoden nam toe met meer BPA-blootstelling: hoe groter de blootstelling, hoe meer de vorige methode miste.