Slaapproblemen? U kunt een verhoogd risico op een beroerte hebben

Mensen met slaapproblemen hebben meer kans op een beroerte, volgens een studie gepubliceerd in de online uitgave van Neurology®, het medische tijdschrift van de American Academy of Neurology, van 5 april 2023. Slaapproblemen waren onder meer te veel of te weinig slapen, lange dutjes doen, slecht slapen, snurken, snuiven en slaapapneu. Bovendien hadden degenen die vijf of meer van deze symptomen hadden een nog groter risico op een beroerte. Uit het onderzoek blijkt niet dat slaapproblemen een beroerte veroorzaken. Het toont alleen een associatie.

“Niet alleen suggereren onze resultaten dat individuele slaapproblemen iemands risico op een beroerte kunnen verhogen, maar het hebben van meer dan vijf van deze symptomen kan leiden tot vijf keer het risico op een beroerte in vergelijking met degenen die geen slaapproblemen hebben,” zei de auteur van het onderzoek. Christine Mc Carthy, MB, BCh, BAO, van de Universiteit van Galway in Ierland. “Onze resultaten suggereren dat slaapproblemen een aandachtsgebied zouden moeten zijn voor beroertepreventie.”

Bij de internationale studie waren 4.496 mensen betrokken, waaronder 2.243 mensen die een beroerte hadden gehad die werden gematcht met 2.253 mensen die geen beroerte hadden. De gemiddelde leeftijd van de deelnemers was 62 jaar.

Deelnemers werden gevraagd naar hun slaapgedrag, waaronder hoeveel uur slaap ze kregen, slaapkwaliteit, dutten, snurken, snuiven en ademhalingsproblemen tijdens de slaap.

Mensen die te veel of te weinig uren sliepen, hadden meer kans op een beroerte dan mensen die een gemiddeld aantal uren sliepen. In totaal kregen 162 van degenen die een beroerte hadden gehad minder dan vijf uur slaap, vergeleken met 43 van degenen die geen beroerte hadden gehad. En 151 van degenen die een beroerte hadden gehad, sliepen meer dan negen uur per nacht, vergeleken met 84 van degenen die geen beroerte hadden gehad.

Onderzoekers ontdekten dat mensen die minder dan vijf uur slaap kregen drie keer meer kans hadden op een beroerte dan degenen die gemiddeld zeven uur sliepen. Mensen die meer dan negen uur slaap kregen, hadden meer dan twee keer zoveel kans op een beroerte dan degenen die zeven uur per nacht kregen.

Mensen die langer dan een uur dutjes deden, hadden 88% meer kans op een beroerte dan degenen die dat niet deden.

Onderzoekers keken ook naar ademhalingsproblemen tijdens de slaap, waaronder snurken, snuiven en slaapapneu. Mensen die snurkten hadden 91% meer kans op een beroerte dan degenen die dat niet deden en mensen die snurkten hadden bijna drie keer meer kans op een beroerte dan degenen die dat niet deden. Mensen met slaapapneu hadden bijna drie keer meer kans op een beroerte dan degenen die dat niet deden.

Na uitgebreide correctie voor andere factoren die het risico op een beroerte kunnen beïnvloeden, zoals roken, fysieke activiteit, depressie en alcoholgebruik, bleven de resultaten vergelijkbaar.

“Met deze resultaten zouden artsen eerder gesprekken kunnen voeren met mensen die slaapproblemen hebben”, zei McCarthy. “Interventies om de slaap te verbeteren kunnen ook het risico op een beroerte verminderen en zouden onderwerp moeten zijn van toekomstig onderzoek.”

Een beperking van het onderzoek was dat mensen hun eigen symptomen van slaapproblemen rapporteerden, dus de informatie was mogelijk niet juist.