Zwangere volwassenen die drie uur voor het slapengaan meer aan licht werden blootgesteld, hadden volgens onderzoekers een hoger risico op het ontwikkelen van zwangerschapsdiabetes dan degenen die tijdens deze periode minder werden blootgesteld. De bevindingen suggereren dat zwangere vrouwen de blootstelling aan licht voor het slapengaan moeten beperken, zeiden ze.
Zwangerschapsdiabetes is een vorm van diabetes die ontstaat tijdens de zwangerschap. Het kan schade toebrengen aan zowel moeder als baby. Studies tonen aan dat de aandoening landelijk toeneemt. Recente onderzoeken tonen aan dat een grotere blootstelling aan licht ’s nachts een verminderde glucoseregulatie kan veroorzaken bij niet-zwangere volwassenen. Maar er is weinig bekend over het effect van licht ’s nachts op zwangere mensen. Veelvoorkomende lichtbronnen ’s nachts zijn elektronische schermen of beeldschermen van televisies, laptops, tablets en mobiele telefoons.
De huidige studie omvatte 741 vrouwen in hun tweede trimester van de zwangerschap en werd uitgevoerd op acht klinische locaties in de Verenigde Staten tussen 2011 en 2013. De onderzoekers maten de blootstelling aan licht onder de deelnemers met behulp van een speciaal horloge. Na correctie voor verschillende factoren, waaronder leeftijd, BMI en blootstelling aan licht overdag, ontdekten de onderzoekers dat een grotere blootstelling aan licht drie uur voor het slapengaan significant geassocieerd was met zwangerschapsdiabetes.
Marishka Brown, Ph.D., directeur van het National Center on Sleep Disorders Research van de NHLBI, is het ermee eens dat dit een belangrijke studie is die bijdraagt aan de groeiende kennis over de effecten van ongelegen blootstelling aan licht op de gezondheid.
“Deze bevindingen onderstrepen niet alleen het belang van het monitoren van je slaapomgeving tijdens de zwangerschap, maar benadrukken ook eenvoudige interventies om de gezondheid te verbeteren,” zei Brown.
Ontvang onze dagelijkse updates per email