Californië beperkt gebruik van neonicotinoïden om bijen te beschermen

In een poging om de risico’s voor bijen te verminderen, heeft het California Department of Pesticide Regulation een officiële kennisgeving van formele regelgeving ingediend als een eerste stap in het regelgevingsproces om te beperken hoe en wanneer neonicotinoïden in landbouwomgevingen kunnen worden gebruikt.

Neonicotinoïden zijn een groep insecticiden die veel worden gebruikt als alternatief voor chloorpyrifos, waarvan DPR in 2020 vrijwel alle gebruik heeft beëindigd. Bij bepaalde blootstellingsniveaus vormen neonicotinoïden risico’s voor bestuivers. De voorgestelde regelgeving van DPR is gebaseerd op uitgebreide wetenschappelijke studies en zou nieuwe vereisten en beperkingen creëren voor het gebruik van neonicotinoïde producten die een van de vier actieve ingrediënten bevatten: imidacloprid, thiamethoxam, clothianidin en dinotefuran. DPR schat dat de regelgeving van invloed zal zijn op 57 producten die momenteel in Californië zijn geregistreerd en dat de hoeveelheid neonicotinoïden die in de staat wordt toegepast met ongeveer 45% zal verminderen.

De regelgeving omvat gedifferentieerde beperkingen op basis van de gebruikte chemische stof, het type gewas en de tijd van het jaar waarin de neonicotinoïde wordt toegepast om de gezondheid van bestuivers te beschermen. Toepassingen op bepaalde bloeiende planten die aantrekkelijk zijn voor bijen zouden bijvoorbeeld verboden zijn wanneer de planten in bloei staan ​​en wanneer bijen foerageren. De regelgeving stelt ook limieten voor toepassingen van meerdere neonicotinoïden en welke toepassingsmethoden door telers mogen worden gebruikt. Ze bevatten ook een vrijstelling voor quarantaineplagen om de mogelijkheid te bieden om, indien nodig, plagen te behandelen die gewassen en voedselvoorzieningsketens ernstig kunnen beschadigen. De verordeningen pakken beide risico’s voor bijen aan en zorgen voor de bescherming van bestuivers die essentieel zijn voor telers en de landbouwsector.

“DPR evalueert voortdurend pesticiden met behulp van de best beschikbare wetenschap en gegevens om de negatieve effecten op ecosystemen en het milieu te verminderen”, zegt DPR-directeur Julie Henderson. “Onze herevaluatie van neonicotinoïden heeft geleid tot de aanzienlijke vooruitgang in de bescherming van bestuivers die wordt weerspiegeld in onze voorgestelde verordening.”

De afdeling begon in 2009 met het opnieuw evalueren van imidacloprid en de verwante neonicotinoïden, thiamethoxam, clothianidin en dinotefuran. DPR voltooide zijn wetenschappelijke beoordeling in juli 2018, publiceerde de California Neonicotinoid Risk Determination en begon met de ontwikkeling van controlemaatregelen die nodig zijn om de gezondheid van bestuivers te beschermen. De ontwikkeling van ontwerpregels door de afdeling omvatte een paar eerste openbare webinars en een openbare commentaarperiode in 2020. Het formele regelgevingsproces dat vandaag door DPR is gestart, biedt het publiek de mogelijkheid om schriftelijke opmerkingen over de voorgestelde regelgeving in te dienen. Zie voor meer informatie de webpagina voor herevaluatie van neonicotinoïden van DPR.

“Onze voortdurende evaluatie van pesticiden speelt een cruciale rol bij het versnellen van een overgang naar veiligere, duurzamere plaagbestrijding die de gezondheid van onze gemeenschappen, onze bestuivers en het milieu als geheel beschermt”, aldus Henderson.

Als onderdeel van zijn regelgevend mandaat evalueert DPR pesticidenproducten op mogelijke gevolgen voor de menselijke gezondheid en het milieu voordat ze kunnen worden geregistreerd voor legale verkoop en gebruik in Californië. Voorafgaand aan de DPR-beoordeling worden pesticidenproducten geëvalueerd en geregistreerd door de U.S. Environmental Protection Agency (U.S. EPA). De registratiebeoordeling van de Amerikaanse EPA en DPR en de vereiste instructies op het etiket van pesticiden – inclusief toepassingsinstructies en vereisten voor persoonlijke beschermingsmiddelen – zijn ontworpen om potentiële risico’s voor de menselijke gezondheid en het milieu te beperken.