Nieuw rapport constateert dat populatie wilde Atlantische zalm op diepste niveau zit

De bestanden van de wilde Atlantische zalm bereiken een crisispunt, heeft het Milieuagentschap (EA)  gezegd, aangezien het laatste beoordelingsrapport van de bestanden schat dat ze zich op het laagste niveau ooit hebben geregistreerd.

Britse rivieren zijn traditionele broedplaatsen voor Atlantische zalm en worden geclassificeerd als een iconische soort in onze rivieren, maar veel factoren zijn van invloed op hun aantal op zoetwater- en mariene locaties. Met name de klimaatverandering leidt tot stijgende zee- en riviertemperaturen en overbevissing heeft wereldwijd gevolgen voor de zalmbestanden. De waterkwaliteit in rivieren en estuaria kan ook de levenscyclus van vissen beïnvloeden, evenals barrières die zalm tegenhouden om stroomopwaarts te reizen.

Via de Salmon Five Point Approach wordt door de EA en haar partners actie ondernomen om barrières voor migratie weg te nemen met 19 verbeterde vispassages in het afgelopen jaar. Er wordt ook gewerkt aan verbetering van de waterkwaliteit en vermindering van de exploitatie van zalm door zowel de net- als de hengelvisserij.

Kevin Austin, adjunct-directeur voor landbouw, visserij en natuurlijke omgeving voor het Milieuagentschap zei:
De huidige beoordeling voor Engeland baart grote zorgen en zonder dringende actie zou de wilde Atlantische zalm tijdens ons leven uit onze rivieren kunnen verdwijnen.

We hebben enkele echte successen geboekt door ons werk met partners, met name op de rivier de Don en de Tyne, maar er is meer vooruitgang nodig.

Naarmate de noodsituatie op het gebied van het klimaat nijpender wordt, hebben we gecoördineerde actie nodig tussen regeringen, partners en de industrie om de bestanden te stabiliseren en te herstellen tot een duurzaam niveau.

Het meest recente rapport over de beoordeling van de bestanden, van het Centre for Environment, Fisheries and Aquaculture Science, het Environment Agency and Natural Resources Wales, baart grote zorgen. In 2020 werd gedacht dat 20 zalmrivieren (48%) ‘in gevaar’ waren – wat betekent dat het zalmbestand niet langer op een duurzaam niveau is – maar in het laatste rapport is dit nu gestegen tot 31 (74%) met rivieren in het zuidwesten , Noord-West en Wales beschouwd als het meest getroffen.

Slechts één rivier in Engeland, de rivier de Tyne, blijft in de categorie ‘niet in gevaar’ en is verbeterd dankzij een betere waterkwaliteit in het estuarium en maatregelen tegen belemmeringen voor migratie. In de rivier de Don hebben verbeteringen aan de vispassages en initiatieven voor het herstel van habitats de zalm in staat gesteld om terug te keren.

EA Actie
In 2019 implementeerde de EA de sluiting van de zalmnetvisserij in Engeland, tot ten minste tot 2029, en een algemeen vangst- en vrijlatingspercentage van 95 procent in de hengelvisserij is bereikt door een combinatie van zowel vrijwillige als verplichte controles. In Engeland worden verdere opties overwogen om ervoor te zorgen dat alle resterende rivieren die zijn gecategoriseerd als ‘in gevaar’ een vangst- en vrijlatingspercentage van 100 procent implementeren.

In het afgelopen jaar heeft de EA 19 vispassages bij stuwen of barrières over Engelse rivieren verbeterd, waardoor zalm betere toegang heeft tot de Severn, Ribble, Camel, Tyne en Test. Een nieuwe vispassage bij Diglis Weir aan de rivier de Severn is ook voltooid als onderdeel van het Unlocking the Severn-project, waarbij 158 mijl van de rivier wordt hersteld en de migratie wordt bevorderd.

Om de rivierstroom te waarborgen en de waterkwaliteit te verbeteren, heeft de EA ook verbeteringen geïdentificeerd via het Nationaal Milieuprogramma Waterindustrie. In 2021 zijn 53 regelingen afgerond die voordelen zullen opleveren voor de zalm. 37 hiervan bevonden zich op onze belangrijkste zalmrivieren en 16 op herstellende zalmrivieren. 50 nieuwe landbouwfunctionarissen, gefinancierd door Defra, zijn ook aangesteld om samen met de landbouwgemeenschap diffuse en acute problemen met de waterkwaliteit aan te pakken.

Zorgen voor schoon en overvloedig water is een van de grootste uitdagingen waarmee we worden geconfronteerd en is een prioriteit voor de EA en de regering. Eerder in juli publiceerde de EA haar jaarlijkse milieuprestatiebeoordeling van de waterkwaliteit. De EA riep op tot strengere boetes en gevangenisstraffen voor degenen die verantwoordelijk zijn voor ernstige en opzettelijke vervuiling die de waterkwaliteit aantast.

De EA, Defra en belangrijke partnerorganisaties blijven de Salmon Five Point Approach en NASCO’s implementatieplan uitvoeren om de inspanningen te coördineren en acties vooruit te helpen die alle aspecten van de levenscyclus van de zalm ten goede komen. Om dit initiatief nog meer gewicht te geven, hebben de EA en NRW ook hun krachten gebundeld om het implementatieplan voor zalmbeheer van de North Atlantic Salmon Conservation Organization (NASCO) te ontwikkelen om acties te coördineren die ten goede komen aan alle aspecten van de levenscyclus van de zalm.