Waarom onzekerheid ons gedrag verandert (zelfs wanneer dat niet zou moeten)

Het verzamelen van toiletpapier –hoe bizar het ook is– , hielp vele mensen om een gevoel van herwonnen controle te krijgen bij het begin van de pandemie,

Mensen van over de hele wereld veranderden ingrijpend hun koopgedrag bij het begin van de COVID-19 pandemie.

Geconfronteerd met nieuwe onzekerheid, begonnen consumenten veel basale huishoudelijke producten, waaronder vooral toiletpapier, in te slaan om voorbereid te zijn op de onzekerheid die kwam. Deze koopwoede leidde tot tekorten, ook al was er in de meeste gevallen genoeg geweest als mensen alleen hadden gekocht wat ze nodig hadden.

Volgens een studie, geleid door de UNSW Sydney, is reactief gedrag zoals dit niet ongebruikelijk, maar is het een normale manier om om te gaan met onverwachtse onzekerheid. In feite is onverwachtse onzekerheid een enorme booster qua motivatie om gedrag te veranderen, zelfs wanneer dit niet goed voor ons is.

“Wanneer mensen een onverwachtse verandering ervaren in hun omgeving, beginnen ze te zoeken naar manieren om die onzekerheid te verminderen”, zegt hoofdauteur van de studie Dr Adrian Walker, die de studie afrondde als onderdeel van zijn PhD in psychology aan de UNSW Science. “Ze kunnen hun gedrags- en besluitvormingstrategieën veranderen om te proberen een manier te vinden om het gevoel van controle terug te krijgen”.

De gedragsstudie, recent gepubliceerd in The Journal of Experimental Psychology; Learning, Memory, and Cognition, is de eerste die aantoont dat het type onzekerheid dat we ervaren , –of het verwacht of onverwacht is–, een sleutelrol speelt met betrekking tot de manier waarop we reageren.

Vertaling:Arnoud