Suikers uit moedermelk kunnen infecties bij pasgeborenen helpen voorkomen

Bacteriën die bekend staan ​​als groep B Streptococcus (GBS) zijn een veelvoorkomende oorzaak van bloedinfecties, meningitis en doodgeboorte bij pasgeborenen. Hoewel GBS-infecties vaak met antibiotica kunnen worden behandeld of voorkomen, worden de bacteriën steeds resistenter. Nu hebben onderzoekers ontdekt dat oligosachariden van menselijke melk (HMO’s) – korte strengen suikermoleculen die overvloedig aanwezig zijn in moedermelk – GBS-infecties in menselijke cellen en weefsels en bij muizen kunnen helpen voorkomen. Op een dag kunnen HMO’s mogelijk antibiotica vervangen voor de behandeling van infecties bij zuigelingen en volwassenen, zeggen ze.

De onderzoekers presenteren hun resultaten vandaag op de najaarsbijeenkomst van de American Chemical Society (ACS). ACS Fall 2021 is een hybride bijeenkomst die virtueel en persoonlijk wordt gehouden van 22-26 augustus, en on-demand content zal beschikbaar zijn van 30 augustus tot en met september. 30. De bijeenkomst bevat meer dan 7.000 presentaties over een breed scala aan wetenschappelijke onderwerpen.

“Ons laboratorium heeft eerder aangetoond dat mengsels van HMO’s geïsoleerd uit de melk van verschillende donormoeders antimicrobiële en antibiofilm-activiteit hebben tegen GBS”, zegt Rebecca Moore, die het werk op de bijeenkomst presenteert. “We wilden van deze in vitro-onderzoeken springen om te zien of HMO’s infecties in cellen en weefsels van een zwangere vrouw en bij zwangere muizen konden voorkomen.” Moore is een afgestudeerde student in de laboratoria van Steven Townsend, Ph.D., aan de Vanderbilt University en Jennifer Gaddy, Ph.D., aan het Vanderbilt University Medical Center.

Meer info