Nachtdienst verhoogt je risico op hartritmestoornis

Volgens onderzoek gepubliceerd in het European Heart Journal [1] lopen mensen die nachtdiensten draaien een verhoogd risico op het ontwikkelen van een onregelmatig en vaak abnormaal snel hartritme, atriumfibrilleren (AF) genaamd.

De studie is de eerste die de verbanden tussen nachtdiensten en AF onderzoekt. Met behulp van informatie van 283.657 mensen in de UK Biobank-database, ontdekten onderzoekers dat hoe langer en vaker mensen nachtdiensten draaiden, hoe groter hun risico op AF. Nachtwerk werd ook in verband gebracht met een verhoogd risico op hartaandoeningen, maar niet op een beroerte of hartfalen.

Daarnaast hebben de onderzoekers, onder leiding van professor Yingli Lu, van het Shanghai Ninth People’s Hospital en de Shanghai JiaoTong University School of Medicine, Shanghai, China, en professor Lu Qi, van de Tulane University School of Public Health and Tropical Medicine, New Orleans, VS, onderzocht of genetische aanleg voor AF een rol zou kunnen spelen bij het verhoogde risico. Ze evalueerden het algehele genetische risico op basis van 166 genetische variaties waarvan bekend is dat ze verband houden met de aandoening, maar ontdekten dat de genetische risiconiveaus geen invloed hadden op het verband tussen nachtdiensten en AF-risico, ongeacht of de deelnemers een laag, gemiddeld of hoog genetisch risico.

Prof. Lu zei: “Hoewel een onderzoek als dit geen causaal verband kan aantonen tussen nachtdiensten en atriale fibrillatie en hartaandoeningen, suggereren onze resultaten dat huidige en levenslange nachtploegen het risico op deze aandoeningen kunnen verhogen.

“Onze bevindingen hebben gevolgen voor de volksgezondheid voor het voorkomen van atriale fibrillatie. Ze suggereren dat het verminderen van zowel de frequentie als de duur van nachtdiensten gunstig kan zijn voor de gezondheid van hart en bloedvaten.”

Het onderzoek omvatte 286.353 mensen die in loondienst of als zelfstandige werkten. Een totaal van 283.657 van deze deelnemers hadden geen AF toen ze deelnamen aan de UK Biobank, en 276.009 hadden geen hartfalen of beroerte. Informatie over genetische varianten was beschikbaar voor 193.819 deelnemers zonder AF, en 75.391 van hen beantwoordden diepgaande vragen over hun levenslange werk in een vragenlijst die in 2015 werd verzonden. Van de deelnemers die vrij waren van hartaandoeningen en beroertes toen ze deelnamen aan het onderzoek, gaven 73.986 informatie over hun arbeidsverleden. Tijdens een gemiddelde follow-up van meer dan tien jaar waren er 5.777 AF-gevallen.

De onderzoekers pasten hun analyses aan op factoren die van invloed kunnen zijn op de resultaten, zoals leeftijd, geslacht, etniciteit, opleiding, sociaaleconomische status, roken, lichaamsbeweging, voeding, body mass index, bloeddruk, slaapduur en chronotype (of iemand een ‘ ochtend’ of een ‘avond’ persoon).

Ze ontdekten dat mensen die momenteel normaal of permanent nachtdiensten werkten een 12% verhoogd risico op AF hadden in vergelijking met mensen die alleen overdag werkten. Het risico nam toe tot 18% na tien jaar of meer voor degenen die een leven lang nachtdiensten hadden. Onder mensen die tien jaar of langer gemiddeld drie tot acht nachtdiensten per maand werkten, nam het risico op AF toe tot 22% in vergelijking met dagwerkers.

Onder de deelnemers die momenteel nachtdiensten draaien, tien jaar of langer nachtdiensten draaien, of een leven lang drie tot acht nachtdiensten per maand werken, nam het risico op coronaire hartziekten toe met respectievelijk 22%, 37% en 35% in vergelijking met overdag arbeiders.

Prof. Qi zei: “Er waren nog twee interessante bevindingen. We ontdekten dat vrouwen vatbaarder waren voor atriale fibrillatie dan mannen wanneer ze meer dan tien jaar nachtdiensten draaiden. Hun risico nam significant toe met 64% in vergelijking met dagwerkers. Mensen die een ideale hoeveelheid fysieke activiteit rapporteerden van 150 minuten per week of meer van matige intensiteit, 75 minuten per week of meer van krachtige intensiteit, of een gelijkwaardige combinatie, hadden een lager risico op atriumfibrilleren dan degenen met niet-ideale fysieke activiteit wanneer blootgesteld aan een leven lang nachtdiensten. Zo kunnen vooral vrouwen en minder fysiek actieve mensen baat hebben bij een vermindering van de nachtploeg.”

Een sterk punt van het onderzoek is de omvang, met gedetailleerde informatie over meer dan 283.000 mensen. Bovendien is het de eerste studie die deze gegevens koppelt aan genetische informatie in een populatie die ook gedetailleerde geschiedenissen beschikbaar heeft over de huidige ploegendienst en levenslange tewerkstelling.

Beperkingen van het onderzoek zijn onder meer het feit dat het niet kan aantonen dat ploegenarbeid hartproblemen veroorzaakt, alleen dat het ermee in verband wordt gebracht; sommige gevallen van atriale fibrillatie zijn mogelijk gemist; levenslange tewerkstelling werd alleen beoordeeld wanneer mensen lid werden van de UK Biobank, dit werd zelf gerapporteerd en kan daarom zijn veranderd of vatbaar zijn voor fouten; er kunnen onbekende factoren zijn die de resultaten kunnen beïnvloeden; en de mensen in UK Biobank waren voornamelijk blanke Britten en daarom is het misschien niet mogelijk om de bevindingen te generaliseren naar andere etnische groepen.

Prof. Lu zei: “We zijn van plan om de associatie tussen nachtdienst en atriale fibrillatie bij verschillende groepen mensen te analyseren. Dit kan de betrouwbaarheid van deze resultaten versterken en als waarschuwing dienen voor groepen die in bepaalde soorten beroepen werken om hun hart vroegtijdig te laten controleren als ze pijn of ongemak in hun borst voelen.”

[1] “Long-term night shift work is associated with the risk of atrial fibrillation and coronary heart disease”, by Ningjian Wang et al. European Heart Journal. doi:10.1093/eurheartj/ehab505

The European Heart Journal is the flagship journal of the European Society of Cardiology. It is published on behalf of the ESC by Oxford Journals, a division of Oxford University Press.